DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin, november 2014

Vir: The Aden Forecast

V zadnjem mesecu se je borzna cena zlata gibala med 29,4 in 31,4 € za gram. Trenutno je 30,9 € za gram in presega pomembno mejo 1180 ameriških dolarjev za trojsko unčo. Na osnovi gibanja cene v zadnjem letu The Aden Forecast predvideva, da bo trg potreboval še nekaj časa za stabilizacijo in prilagoditev ter ne priporoča prodaje fizičnega zlata in srebra. Dolgoročnost naložbe v zlato je ključnega pomena. Cena zlata (ki je trenutno pod proizvodnimi stroški) dolgoročno ne bi zdržala na tako nizkem nivoju.

zlato 11 2014

Zaradi šibkega evra in jena je dolar relativno močan, trg delnic in obveznic je v porastu. Količina denarja v obtoku je od leta 2011 strmo padla, banke zadržujejo denar, kar upočasnjuje zagon svetovnega gospodarstva in povečuje deflacijske pritiske. Objave s strani vodilnih držav (predvsem ZDA) o izboljšanju domačih ekonomskih kazalnikov v zadnjih mesecih so nekoliko prisiljene, kar se bo prej ali slej odrazilo na finančnem trgu. Gospodarstvo ZDA je potrebovalo šest let stimulativnih ukrepov QE, ki so preprečili, da bi prišlo do velike depresije. Prejšnji mesec je Fed naznanil, da so tovrstni ukrepi zaključeni. V tem obdobju so vsi nakupi obveznic dosegli približno 4 milijard ameriških dolarjev. Cena tiskanja denarja je pritisk deflacije, ki preprečuje zdrav zagon gospodarstva. Obenem je izredno šibko tudi gospodarstvo Evrope in ni izključeno, da se ‘evrokriza’ (2012) ponovi.

Količina fizičnega zlata, ki je v ozadju trgovanja z ETF, je padla na najnižji nivo v zadnjih petih letih. Največje prodaje ETF letos so bile zabeležene v oktobru. Medtem pa so centralne banke, predvsem Kitajske, Rusije in Indije, septembra povečale nakupe zlata. Zlate rezerve Rusije so letos domnevno presegle zaloge Švice in Kitajske ter so se v primerjavi z letom 2005 potrojile, poroča The Aden Forecast.

Referendum v Švici se približuje. Sprejetje bi pomenilo 20 odstotno povečanje količine zlatih rezerv v naslednjih petih letih in najverjetneje tudi porast cene zlata. Svetovne banke kot tudi vlagatelji vztrajno kupujejo zlato.

srebro 11 2014

Cena srebra je tradicionalno bolj volatilna od cene zlata, zato je bil padec v začetku novembra v tem primeru večji kot pri ceni zlata. V zadnjem mesecu se je cena srebra gibala med 0,39 in 0,44 € za gram. Povpraševanje po srebru v industriji niha zaradi nestabilnosti gospodarstva, kar se odraža tudi v ceni srebra. Pomembna (in pozitivna) zgornja meja za ceno srebra je 20,1 ameriških dolarjev za unčo.

Cena paladija je trenutno najbolj stabilna oziroma v trendu rasti, kar lahko pričakujemo tudi v prihodnje. V zadnjem mesecu je cena paladija porasla za 3,5 odstotke, cena platine je v istem obdobju padla za skoraj 2 odstotka.

Prevod: Špela Poljak