DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Pregled trga plemenitih kovin – marec 2023

Vir: The Aden Forecast

Geopolitične razmere se zaostrujejo, s tem ko se stopnjujejo vojna v Ukrajini in napetosti med ZDA in Kitajsko. Hkrati se globalna ekonomija srečuje z najvišjo stopnjo inflacije v zadnjih štiridesetih letih, obrestne mere rastejo z najvišjo mesečno stopnjo rasti od leta 1981, vrednost delniških trgov je v padanju in nagotovost narašča. Zlato, ki velja za najbolj učinkovito zavarovanje pred inflacijo in varno zatočišče, je v dolgoročnem bikovskem trendu. Kratkoročno gledano se cena zlata trenutno nahaja v fazi korekcije B, ki ji, glede na cikličnost trga zlata, sledi rast, imenovana rast C. Avtorici mesečnega finančnega poročila The Aden Forecast navajata, da gre za najbolj izrazito kratkoročno rast v dolgoročnem trendu, ki bo zelo verjetno dosegla nove rekordne vrednosti zlata.

Trenutna korekcija cene zlata traja približno 5 tednov. V letošnjem letu je cena zlata najvišji nivo dosegla 25. januarja, to je 1.942 dolarjev za trojsko unčo. V naslednjem mesecu je padla za 7,2 odstotka. Glede na pretekle korekcije v kratkoročnem ciklu B lahko pričakujemo, da bo le-ta trajala še mesec ali dva. Tovrstne kratkotrajne korekcije so povsem običajne, v tem času cena zlata gradi podporo za nadaljnjo rast in hkrati predstavljajo odlično priložnost za nakup naložbenega zlata. Zlato ima sedaj močno podporo pri 1.800 dolarjih za trojsko unčo, spodnja tehnična meja pa se nahaja pri 1.810 dolarjev za trojsko unčo. Trenutno se cena zlata giblje visoko nad to mejo, kar je vsekakor pozitiven kazalnik za prihodnje gibanje cene.

Glede na trenutne geopolitične in ekonomske razmere v svetu bi marsikdo pričakoval, da bi cena zlata konstantno rasla, vendar je tudi v teh razmerah potrebno upoštevati cikličnost trga zlata. Najbolj pomembno je, da je cena zlata v dolgoročnem bikovskem trendu in trenutno ne kaže nobenih znakov medvedjega trenda na dolgi rok. V današnjih razmerah je ključnega pomena, da naložbeniki zaščitijo kupno moč in se zavarujejo pred rastočo gospodarsko negotovostjo, zato je naložba v plemenite kovine najbolj optimalna izbira tako institucionalnih investitorjev, kot centralnih bank in posameznih investitorjev.

Nakupi zlata s strani centralnih bank, v tonah

Vir: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council

Po podatkih organizacije World Gold Council, je v letu 2022 povpraševanje centralnih bank po zlatu doseglo rekordnih 70 milijard ameriških dolarjev, kot je razvidno tudi iz zgornjega grafa. Evropske banke so s prodajo monetarnega zlata zaključile že v času zadnje finančne krize in od septembra 2008 dalje le še kupujejo dodatne količine monetarnega zlata. V istem obdobju so države v razvoju začele s strateškimi nakupi monetarnega zlata, vključno z Rusijo, Turčijo in Indijo.

Vrednost ameriškega dolarja že od nekdaj pomembno vpliva na gibanje cene zlata. V zadnjem času je njegova vrednost nekoliko zrasla in kot kažejo tehnične analize ima ameriški dolar tudi v prihodnje še prostor za rast. Cena zlata se običajno giblje v nasprotni smeri kot vrednost dolarja. Kljub rasti vrednosti dolarja se cena zlata trdno drži nad 1.800 dolarji za trojsko unčo, kar je zelo dober znak. Dejstvo je, da mnoge centralne banke zamenjujejo mednarodne rezerve v ameriških dolarjih z monetarnim zlatom. Za posamezne investitorje je vsekakor smiselno slediti temu trendu. Ameriški dolar in zlato sta po mnenju avtoric omenjenega poročila najpomembnejši svetovni valuti. Ameriški dolar sicer ostaja varno zatočišče mnogih investitorjev, posebej v času rastočih obrestnih mer, vendar pa bi ob zaostritvi gospodarskih ali geopolitičnih razmer zlato vsekakor lahko zasenčilo dolar in postalo ultimaltivno varno zatočišče.

Cena srebra se trenutno giblje nad 20 dolarji za trojsko unčo, v kolikor bi cena padla pod ta nivo lahko doseže tudi 18 dolarjev za trojsko unčo. Da bi cena dosegla stabilnejšo rast, bi morala ta preseči 21,50 dolarjev za trojsko unčo. Po zaključku korekcije ima cena srebra veliko prostora za rast v prihodnje, kar pa je le vprašanje časa. Raziskava organizacije London Bullion Market Association kaže, da bo cena srebra v letu 2023 rasla.

Prevod: Špela Poljak