DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – marec 2022

Vir: The Aden Forecast

Vojna v Ukrajini se nadaljuje, s tem rastejo tudi skrbi in negotovost. Več kot 140 držav je javno obsodilo ravnanje Rusije in ta že občuti gospodarske in politične pritiske zaradi uvedenih sankcij. Vrednost rublja je strmoglavila, trgovanje na ruskih borzah se je ustavilo. Diplomatska pogajanja med Rusijo in Ukrajino do sedaj niso bila uspešna, a se nadaljujejo. Svet sedaj čaka in opazuje dogajanje, napetost medtem raste. Vsekakor se trenutna negotovost odraža na gibanju finančnih trgov. Vojna je povzročila največji pretres na trgu surovin od leta 1973, saj je Rusija ena izmed največjih proizvajalcev in izvoznikov pšenice, zemeljskega plina, nafte, premoga, aluminija, bakra, niklja in paladija. Kot pričakovano, so cene teh surovin skokovito narasle. Tak premik je v veliki meri vplival tudi na zlato in ostale plemenite kovine, ki imajo status varnega zatočišča. Enako velja za ameriški dolar, katerega vrednost je narasla. Vrednosti zlata in ameriškega dolarja se običajno gibata v obratni smeri, vendar obstajajo izjeme in prav zdaj se obe valuti gibata v isti smeri. Zlato in ameriški dolar sta ob izbruhu vojne pridobila na vrednosti zaradi njune vloge varnega zatočišča. Sicer vrednost obeh valut raste že od septembra, rast pa je še bolj izrazita od začetka Rusko-Ukrajinske vojne.

Rusija je zadnjih sedem let konstantno povečevala monetarne rezerve zlata, ki po podatkih organizacije World Gold Council trenutno znašajo 2.298 ton. Edinstvena vloga zlata kot varnega zatočišča je za Rusijo v teh časih ključnega pomena. V domačih rezervah imajo ogromno količino  monetarnega zlata, ki bi jim prišlo prav v skrajnem primeru. Čeprav so strokovnjaki mnenja, da je zelo malo verjetno, da bi Rusija odprodala določene količine monetarnega zlata. V takem primeru bi posel najverjetneje sklenila s Kitajsko, saj so  transakcije med Zahodnimi državami in centralno banko Rusije trenutno onemogočene kot posledica sankcij proti Rusiji, piše The Aden Forecast.

Inflacijski pritiski so vedno večji, kar naj bi po napovedih avtoric poročila The Aden Forecast trajalo še kar nekaj časa. Ukrepi ameriške centralne banke Fed zoper inflacijo so trenutno omejeni zaradi ekonomskih učinkov trajajoče vojne. Konkretnega dviga obrestnih mer tako še ni na vidiku. V sredini marca je Fed sicer nekoliko dvignila obrestne mere, natančneje za 25 bazičnih točk. Ko je Fed nazadnje dvignila obrestne mere za 25 bazičnih točk (decembra 2015), je cena zlata v naslednjih sedmih mesecih pridobila 30 odstotkov vrednosti. Fed sicer načrtuje še šest dvigov obrestnih mer tekom letošnjega leta.  Ne glede na to, ali bo Fed dodatno dvigovala obrestne mere ali ne, so napovedi za gibanje trga plemenitih kovin pozitivni.

Cena zlata raste v vseh svetovnih valutah, v evrskem smislu je presegla najvišje vrednosti iz prejšnjega leta in dosegla nov rekord. Trend rasti cene zlata v evrih se je sicer začel septembra 2018, kar sovpada z začetkom zunanjetrgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. V letu 2019, ko so obrestne mere strmoglavile, je cena zlata dobila nov zagon za rast.

Gibanje cene zlata v EUR/g, v zadnjih šestih mesecih

Vir: Goldmoney.com

V zadnjih šestih mesecih (od 29. septembra 2021) je cena zlata v dolarjih zrasla za 20 odstotkov, največjo rast je dosegala od 28. januarja dalje. 8. marca je cena zlata dosegla 2.043,30 dolarjev za trojsko unčo, sedaj se giblje okrog 1.950 dolarjev za trojsko unčo. Cena zlata ima močno podporo pri 1.900 dolarjih za trojsko unčo in dokler se giblje nad tem nivojem ima potencial za dodatno rast v trajajočem bikovskem trendu, lahko doseže celo nove rekordne vrednosti. Gledano na pretekle kratkoročne oziroma srednjeročne trende rasti cene zlata, lahko trenutni cikel rasti traja vse od šest mesecev (kot je trenutno stanje) pa do dveh let.

Za sedaj zlato dosega višjo stopnjo rasti kot srebro, kar lahko po napovedih avtoric prej omenjenega poročila traja še nekaj mesecev. Dolgoročneje gledano pa bo v primeru nadaljnje rasti cena srebra najverjetneje dosegla večjo rast kot cena zlata. V kolikor bi se cena srebra povzpela nad tehnično mejo 30 dolarjev za trojsko unčo, kar je glede na tehnične indikatorje povsem možno in realno, bi lahko v prihodnje videli nove rekordne vrednosti srebra.

 

Prevod: Špela Poljak