DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – marec 2019

Vir: The Aden Forecast

Najvišjo vrednost je zlato letos doseglo 19. februarja, 1.344,80 dolarjev za trojsko unčo. Sledila je manjša korekcija na račun močnega dolarja, ta pa je na vrednosti pridobival zaradi šibkega evra. Evrska cena zlata je, gledano na zadnje desetletje, dosegla dno leta 2013. V zadnjih šestih mesecih je evrska cena zlata dosegla porast v višini 14,19 odstotka, kar je vidno na grafu spodaj. K rasti cene zlata v zadnjih mesecih prispevajo tudi nizke obrestne mere.

Gibanje cene zlata v zadnjih 6 mesecih, v evrih za trojsko unčo

Države in investitorji po vsem svetu se vedno znova vračajo k zlatu.  Vedno več držav se odloča monetarno zlato hraniti znotraj države, in s tem namenom zlato iz tujine prevzema nazaj v lastno hrambo. Nemčija, Nizozemska, Avstrija, Madžarska in Romunija so na primer lansko leto zlato pripeljale v domovino. Gre za naraščajoči trend, ki izvira iz negotovega okolja in geopolitičnih napetosti.

Zgodovinsko gledano se cena zlata nikoli ni vrnila na nekdanje vrednosti, 500 ali 1.000 dolarjev. To mejo je cena presegla leta 2009, in tako je ostalo do danes, kljub medvedjemu trendu na trgu zlata, ki je sledil po letu 2012. Cena se približuje pomembni tehnični meji 1.380 dolarjev za trojsko unčo, a zaenkrat še ostaja pod 1.320 dolarjev za trojsko unčo. Spodnja tehnična meja, pri kateri ima cena zlata močno podporo je pri 1.275 dolarjih za trojsko unčo.

Tako kot paladij, je tudi trg srebra v primanjkljaju, vendar se pri slednjem ta ne odraža toliko v rasti cene kot pri paladiju. Srebro se po večini uporablja v industrijske namene, in, podobno kot zlato, velja za hranilca vrednosti. Specifičnost srebra je, da v obdobjih rasti doseže višje stopnje rasti kot zlato. Glede na tehnične analize, zbrane v mesečnem poročilu The Aden Forecast, je trenutno cena srebra relativno nizka, preobrat oziroma rast lahko pričakujemo, ko bo cena presegla 16,20 dolarjev za trojsko unčo.

Gibanje cene srebra v zadnjih 6 mesecih, v evrih za trojsko unčo

Prevod: Špela Poljak