DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – marec 2018

Dolarska cena zlata je od decembra do januarja narasla za 10 odstotkov, nakar je sledila korekcija. Tehnični indikatorji in gospodarske razmere kažejo na rast cene zlata na dolgi rok, trenutno nizka cena pa je odlična priložnost za nakup naložbenega zlata. V letu 2017 je vrednost ameriškega dolarja padla za 10 odstotkov. V kolikor se bo ta trend nadaljeval, kar je po napovedih The Aden Forecast zelo verjetno, se bo inflacija krepila. To lahko vodi do zvišanja obrestnih mer, nižjih cen obveznic in višjih cen na trgu plemenitih kovin.

Cena zlata v zadnjih 3 mesecih (USD/g)

 

Cena zlata v zadnjih 3 mesecih (EUR/g)

 

Iz zgornjih grafov je razvidno, da je cena zlata v ameriških dolarjih v zadnjih 3 mesecih narasla za 3,56 odstotka, v evrih pa padla za 0,12 odstotka, kar je povezano z gibanjem vrednosti valutnega para EUR / USD, ki je prikazan spodaj.

Gibanje tečaja EUR / USD v zadnjih 3 mesecih

 

Gibanje cene zlata bo v prihodnje zelo odvisno od obrestnih mer in inflacije. Če bo stopnja inflacije presegla stopnjo obrestnih mer, bo to okolje zelo pozitivno vplivalo na ceno zlata. Navedene razmere lahko ponazorimo s primerom iz 70-ih let, ko je stopnja inflacije beležila dvomestne številke, prav tako pa tudi inflacija, zato so bile realne obrestne mere negativne. V tem obdobju je cena zlata rasla. Zlato lahko namreč pridobiva na vrednosti tako v obdobjih visoke inflacije kot tudi deflacije, je pa odvisno tudi od gibanja vrednosti dolarja, gospodarskega stanja in geopolitičnih razmer.

Zlato je vsekakor varno zatočišče v razmerah negotovosti, česar se dobro zavedajo na vzhodu, kjer povpraševanje po fizičnem zlatu kontinuirano raste. Kitajska je postala država z največjim povpraševanjem po fizičnem zlatu. World Gold Council poroča, da se je prodaja zlatih palic in kovancev v lanskem letu povečala za 8 odstotkov.

Tehnično pomembni ceni za zlato sta trenutno 1.274 ameriških dolarjev (drseče povprečje 23 mesecev oziroma spodnja meja) in 1.380 ameriških dolarjev (zgornja meja). V kolikor cena zlata preseže 1.380 ameriških dolarjev za trojsko unčo, lahko pričakujemo nadaljnjo konstantno rast, saj ima cena pri tej vrednosti zelo močno podporo.

Cena srebra je v tem trenutku zelo ugodna, napovedi so obetavne. Trg srebra je manjši od trga zlata in s tem bolj volatilen. Rast cene srebra na trgu naj bi bila v skladu s tem še višja kot zlata.