DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – maj 2023

Vir: The Aden Forecast

Industrijsko povpraševanje po srebru vztrajno narašča. Tehnične in temeljne analize kažejo, da bi povpraševanje avtomobilske industrije po srebru do leta 2050 lahko preseglo ponudbo srebra na trgu. Posledično bo najverjetneje narasla tudi cena srebra. Analitiki trga hkrati napovedujejo, da bo relativna rast cene srebra presegla rast cen ostalih plemenitih kovin, kar ni neobičajno gledano na preteklo gibanje cen plemenitih kovin. Tako rast lahko pričakujemo tudi v roku enega leta. Cena srebra je v dolgoročnem bikovskem trendu že več kot 5 desetletij, pri čemer lahko cena stagnira več let ter ob zagonu rasti doseže bistveno višje donose kot cena zlata. Srebro je hkrati plemenita in industrijska kovina, zato na njegovo ceno pomembno vpliva tako gibanje cene zlata kot tudi cena bakra. Trenutna spodnja tehnična meja se za srebro nahaja pri 20,50 dolarjih za trojsko unčo, trenutno pa se cena srebra giblje okrog 23 dolarjev za trojsko unčo. Med 7. marcem in 4. majem je cena srebra zrasla za 30 odstotkov, med 22. septembrom lani in 23. majem letos pa celo 53 odstotkov. Avtorici poročila The Aden Forecast napovedujeta, da ima cena srebra še veliko potenciala za rast v prihodnje. Pri nakupu fizičnega srebra v obliki palic in kovancev se po Zakonu o davku na dodano vrednost v Sloveniji obračuna DDV.

Gibanje cene srebra v zadnjem letu, v USD/oz

Vir: LBMA

Rast inflacije se je v zadnjem času nekoliko umirila na račun ukrepov centralnih bank v boju proti inflaciji. Centralne banke, z ameriško centralno banko Fed na čelu, namreč dvigujejo obrestne mere s ciljem znižanja stopnje inflacije. Stopnja inflacije se sicer še zmeraj nahaja na najvišjem nivoju v zadnjih 40 letih. Dvigovanje obrestnih mer resno škoduje celotnemu bančnemu sektorju in ustvarja pritisk na globalno ekonomijo, kar pomeni, da centralne banke s temi ukrepi ne bodo mogle nadaljevati v nedogled, saj bi to zagotovo potisnilo gospodarstvo v globoko recesijo. Zelo verjetno bo Fed v naslednjih mesecih napovedala blago znižanje obrestnih mer. 

Cena zlata je 13. aprila dosegla rekordno vrednost 2.048,45 dolarjev za trojsko unčo (LBMA popoldanski fiksing) in se v maju gibala na nivoju med 1.947 in 2.044 dolarji za trojsko unčo. Šibak ameriški dolar, bančna kriza, negotovost v gospodarskem sektorju in nekateri drugi dejavniki so podprli trend rasti cene zlata v zadnjem mesecu. V nestabilnih razmerah so primarna izbira investitorjev naložbe v varna zatočišča, pri tem pa ima ključni pomen dolgoročno gibanje cen posameznih naložb. Gledano na dolgi rok, natančneje od leta 1967, odkar se cena zlata prosto giblje na trgu, je cena zlata v trendu  rasti. Gre za obdobje več kot 55 let, kar investitorjem upravičeno daje občutek varnosti. Nekatere raziskave kažejo, da kot varno zatočišče investitorji na prvem mestu pojmujejo naložbe v nepremičnine, vendar se je povpraševanje v tem segmentu v zadnjih mesecih znižalo na račun visokih obrestnih mer. Povpraševanje po naložbenem zlatu medtem raste. S tem ko je cena zlata presegla 2.000 dolarjev za trojsko unčo, so naložbe v zlato pritegnile ogromno novih investicij, tudi na račun negotovosti na delniških trgih.

Med novembrom lani in majem letos je cena zlata zrasla za 26 odstotkov v dolarskem smislu. Trenutno ima cena zlata močno podporo pri 1.930 dolarjih za trojsko unčo in dokler se giblje nad tem nivojem, ni pričakovati, da bi se zaključil kratkoročni cikel rasti, t.i. rast C, ki sedaj traja približno 3 mesece. V tem času je cena zlata zrasla za približno 13 odstotkov. V preteklih ciklih rasti C je cena zlata dosegla bistveno višjo relativno rast cene, torej ima cena zlata še veliko potenciala za rast.