DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – maj 2020

Vir: The Aden Forecast

V obdobju od maja 2019 do danes je cena zlata v dolarjih zrasla za 39 odstotkov. Cena zlata je v zadnjem mesecu dosegla rekordno vrednost v mnogih svetovnih valutah, hkrati se približuje rekordni vrednosti tudi v ameriških dolarjih (ta je vrh dosegla leta 2011 pri 1.896 dolarjih za trojsko unčo). Kot je razvidno iz spodnjega grafa je cena zlata v evrih 15. maja letos dosegla rekordno vrednost. V tem letu je cena v evrih zrasla za 19,3 odstotke, v primerjavi z majem 2019 pa za 40 odstotkov. Rast cene zlata je v tem letu presegla tudi rast vrednosti delniških trgov. In prav rast delniških trgov v razmerah rasti stopnje brezposelnosti in padca stopnje gospodarske rasti ni normalna, pravita avtorici poročila The Aden Forecast.

Gibanje cene zlata v obdobju od 2000 do 2020, v €/g

V zadnjih mesecih je povpraševanje po fizičnem zlatu in srebru naraslo do te mere, da je na trenutke na trgu prišlo do pomanjkanja zlata in srebra v obliki palic in kovancev. Nakupi centralnih bank so se v zadnjem mesecu nekoliko zmanjšali, saj so bile pod vplivom posledic širjenja pandemije, obenem je centralne banke prizadel padec cene goriva. Špekulacije, da bi slednje negativno vplivalo na ceno zlata so odveč, saj so nakupi s strani centralni bank še zmeraj prisotni, le v nekoliko manjšem obsegu. Spomnimo, da so centralne banke v zadnjem letu kupovale rekordne količine monetarnega zlata.

V neugodnih ekonomskih in geopolitičnih razmerah se je potrebno zavedati pomembnosti in vloge fizičnega zlata. Ob fiskalnemu deficitu, padanju vrednosti valut, negativnih obrestnih merah in veliki verjetnosti pojava inflacije v prihodnosti je fizično zlato v portfelju vsakega naložbenika še kako potrebno.

Enako velja za fizično srebro, ki ima velik potencial, da doseže in preseže rast cene zlata. Srebro ima poleg naložbenega velik pomen tudi v industriji. Zato je stagnacija industrije v zadnjih mesecih hkrati povzročila stagnacijo na trgu srebra. Cena srebra je padla pod najnižji nivo iz leta 2015, vendar le za kratek čas. Porast cene srebra nad 16,30 dolarjev za trojsko unčo bi pomenila prvi znak, da lahko cena doseže naslednji tehnični nivo pri 19,20 dolarjih za trojsko unčo.

Gledano dolgoročno na ceno zlata, za primer vzemimo obdobje od leta 2003 do danes, je ta v mega trendu rasti. Ključni dejavnik za določanje mega trenda je 23 mesečno drseče povprečje, ki trenutno izkazuje močno podporo pri 1.395 dolarjih za trojsko unčo. Za doseganje novih rekordnih vrednosti nad 1.900 dolarjev za trojsko unčo bo morala cena zlata najprej preseči tehnični nivo, ki je 1.800 dolarjev za trojsko unčo. Na drugi strani lahko v sezonsko šibkejših poletnih mesecih pride do korekcije, če cena zlata pade pod 1.680 dolarjev za trojsko unčo. Na gibanje cene zlata bo vsekakor vplivalo, kako se bodo odvile razmere z novim koronavirusom. V kolikor se bodo te razmere ponovno zaostrile in svetovno gospodarstvo porinile v depresijo, bo vloga zlata kot varnega zatočišča izrednega pomena.

Novi koronavirus ne vpliva le na naš vsakdanjik, temveč tudi na ekonomske kazalnike. BDP Združenih držav Amerike je v prvem četrtletju padel za 4,8 odstotkov, kar je največji četrtletni padec od leta 2008. Ob tem je potrebno poudariti, da je koronavirus gospodarstvo ZDA prizadel šele marca. Svetovno gospodarstvo si je ravno opomoglo od zadnje finančne krize, sedaj stopnja brezposelnosti ponovno strmo raste. V ZDA je stopnja brezposelnosti dosegla 14,7 odstotkov, kar je najvišja stopnja od časa velike depresije. Medtem je cena goriva padla na -0,37 dolarjev. Stopnja gospodarske rasti v ZDA bo v drugem četrtletju 2020 skoraj zagotovo še nižja kot v prvem četrtletju. Nekateri analitiki za drugo četrtletje tega leta napovedujejo krčenje gospodarstva za 30 odstotkov in povišanje stopnje brezposelnosti na 20 odstotkov. Veliko dejavnikov  trenutno kaže na novo recesijo, njeno trajanje pa bo najbrž odvisno od tega, kako se bodo razmere z virusom odvile v prihodnjih tednih. Kljub sproščanju ukrepov, ki so jih posamezne države sprejele v boju proti koronavirusu, se razmere zelo verjetno ne bodo umirile tako hitro kot bi si želeli, spet drugi napovedujejo nasprotno.

Svetovno gospodarstvo je bilo že pred pojavom korornavirusa ranljivo zaradi ogromnega svetovnega dolga, ki pa se še povečuje. Ameriška centralna banka Fed je samo v zadnjih šestih tednih natisnila za 2,26 bilijonov dolarjev novega denarja. Take količine novega denarja v obtoku lahko vodijo v visoko inflacijo. Zlato je dokazano najbolj učinkovito zavarovanje pred inflacijo, obenem je močno varno zatočišče, ki je skozi tisočletja premagalo mnoge ovire. V obdobjih kriz, depresije, inflacije, deflacije, vojn, devalvacije valut, se je zlato izkazalo za najboljši način ohranjanja vrednosti premoženja.


Prevod: Špela Poljak