DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Pregled trga plemenitih kovin – junij 2018

Vir: The Aden Forecast

Cena zlata nad ceno platine je najvišja v zadnjih desetih letih. Spomnimo, med leti 2000 in 2008 je cena platine kontinuirano rasla in presegla ceno zlata. Tudi cena paladija je višja od cene platine, kar je zgodovinsko gledano zelo neobičajno. Paladij je namreč tradicionalno cenejši od platine, kar je tudi razlog, da se uporablja v avtomobilski industriji.

Politične in zunanjetrgovinske napetosti ter negotovost med investitorji so se letos stopnjevale skoraj na dnevni ravni, kar je pozitivno vplivalo na povpraševanje po zlatu in njegovo ceno. Predvsem naložbeni upravljavci se z naložbami v zlato zaščitijo pred inflacijskimi tveganji.

Centralne banke posameznih držav dajejo monetarnemu zlatu vedno večji pomen. Veliko držav, med njimi tudi Kitajska, Rusija, Turčija in Švica, v mednarodne rezerve dodajajo vedno večje količine zlata. Rusija je po količini monetarnega zlata prehitela Kitajsko, ki je največja proizvajalka in uvoznica zlata. A že v preteklosti so se pojavljali dvomi o tem, ali Kitajska prikazuje realne količine zalog zlata. Število gospodinjstev višjega in srednjega dohodkovnega razreda medtem na Kitajskem raste. World Gold Council pojasnjuje, da lahko ta trend vodi v večje povpraševanje po zlatem nakitu in s tem na rast cene zlata.

V zadnjih dneh je dolarska cena zlata padla na račun zvišanja vrednosti dolarja in napovedi dviga obrestnih mer. Padec je omililo večje povpraševanje po varnih naložbah v razmerah naraščajočih napetosti med ZDA in Kitajsko.

Če pogledamo obdobje od leta 1967, je trg zlata dokaj cikličen, in na približno enajst let cena zlata doseže vrh. Ob upoštevanju, da je cena zlata zadnji vrh zabeležila v letu 2012, ta lahko ponovno nastopi okrog leta 2020. V primeru izjemnih razmer se seveda cikel lahko spremeni. Nakup zlata je v tem trenutku še posebej smotrn, tudi za daljše časovno obdobje.

Cena zlata za trojsko unčo v evrih, od leta 2012