DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Pregled trga plemenitih kovin – julij 2017

Vir: The Aden Forecast

V zadnjih 18 mesecih je ameriška centralna banka že četrtič zapored zvišala obrestne mere na račun dobrih ekonomskih kazalnikov. Guvernerka Janet Yellen je izjavila, da se finančna kriza iz leta 2008 zlepa ne bo ponovila, in da je bančni sistem stabilen. Po izjavi so se pojavile kritike, da globalno gospodarstvo še zdaleč ni pripravljeno na dvig obrestnih mer, in da ti ukrepi lahko vodijo do katastrofe. Tudi Mednarodni denarni sklad priznava, da so napovedi o prihodnjem gospodarskem stanju ZDA zelo negotove. Kar nekaj gospodarskih kazalnikov podpira to trditev, med drugim nizka gospodarska rast ZDA (prvo četrtletje letos  1,4 odstotka). V poročilu The Aden Forecast navajajo, da lahko dvig obrestnih mer ob neprimernih razmerah pripelje do nove recesije, še posebej to velja ob trenutno nizki inflaciji. Monetarni ukrepi se v gospodarstvu izrazijo z zamikom, zato je preveč dvigov obrestnih mer v tako kratkem obdobju lahko nevarno. V tem letu je načrtovan še eno povišanje stopnje obrestne mere.

Globalno povpraševanju po zlatih palicah in kovancih se je v prvem četrtletju tega leta povišalo za 9 odstotkov, največ na Kitajskem, za 30 odstotkov. World Gold Council poroča, da je v drugem četrtletju povpraševanje naraslo predvsem v evropskih državah, na račun predsedniških volitev v Franciji. V maju je zlate rezerve ponovno povečala Rusija, in sicer za 21,8 ton. Povpraševanje po fizičnem zlatu kontinuirano raste v Indiji in na Kitajskem.

Iz organizacije Metals Focus iz Londona za letos napovedujejo konec rasti letne proizvodnje zlata. Ta je bila v porastu od leta 2008 na račun izkopa zlata na Kitajskem, v Rusiji in Mehiki. V prvem četrtletju letos je globalna proizvodnja zlata padla za 0,4 odstotka, predvsem na račun zmanjšanja proizvodnje na Kitajskem, kjer izkopljejo največ zlata letno. Kitajski rudniki se soočajo s strožjimi okoljevarstvenimi zahtevami in s tem z višjimi stroški izkopa. Stroški izkopa so se na svetovni ravni v prvem četrtletju letos povišali za 8 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. Razlog je tudi v povišanju vrednosti lokalnih valut v državah izkopa (Južna Afrika), večjih stroških dela.

Cena zlata v zadnjih 30 dneh v €/g

Lansko leto je bilo prelomno za trg zlata, ki je sedaj v trendu rasti. V zadnjem mesecu je sicer cena zlata in srebra padla, kar je tudi rezultat sezonskega vpliva. Cena zlata je ta mesec padla pod 23 mesečno drseče povprečje, kar tehnično nakazuje, da lahko cena še malenkost pade, in predstavlja dobro priložnost za nakup naložbenega zlata. Po korekciji cene zlata v poletnih mesecih je namreč pričakovati dvig cene zlata in bikovski trend. Trenutna zgornja tehnična meja za ceno zlata je pri 1.290 ameriških dolarjih za trojsko unčo. Nizka podpora ameriškemu predsedniku se odraža v padanju vrednosti ameriškega dolarja, kar prav tako predstavlja podporo ceni vseh plemenitih kovin.