DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Pregled trga plemenitih kovin, junij 2015

Vir: The Aden Forecast

The Aden Forecast tokrat piše, da je izid trenutnega gospodarskega stanja izredno težko napovedati, saj različni kazalniki kažejo različne napovedi. Na eni strani so napovedi dobre, saj se stopnja nezaposlenosti niža. Na drugi strani industrijska proizvodnja pada, kar napoveduje nadaljnji padec v rasti gospodarstva.

Potrošniki ostajajo previdni in varčujejo, kar ovira rast, kajti potrošnja predstavlja kar 70 odstotkov skupne ekonomske aktivnosti. IMF in Fed napovedujeta znižanje gospodarske rasti. Fed je tudi upravičeno zaskrbljen, saj je po šestih letih stimulativnih ukrepov svet ponovno na pragu recesije, obenem pa so obrestne mere blizu ničle. V primeru nove recesije se lahko pričakuje nove stimulativne ukrepe s strani Fed.

V tako negotovih in neugodnih svetovnih razmerah je potrebno portfelj naložb razpršiti in s tem znižati tveganja. The Aden Forecast priporoča 15 odstotkov naložb v fizične plemenite kovine. Med drugim tudi zaradi ohranitve kupne moči kot posledice padca vrednosti dolarja.

V tem letu bo nakup plemenitih kovin še ugoden, rast lahko pričakujemo dolgoročneje. Zaradi politične in ekonomske situacije Grčije, rastočih kapitalskih trgov in ugibanj o dvigu obrestnih mer je cena zlata trenutno pod pritiskom. Podporo ima medtem v šibkem ameriškem gospodarstvu, in šibkem dolarju.

Povpraševanje po zlatu ob relativno nizki ceni beleži rast predvsem na vzhodu, v Indiji, Rusiji in na Kitajskem. Slednja je največja proizvajalka zlata na svetu, obenem pa črpa zaloge zlata iz SGE (Shanghai Gold Exchange), v povprečju 43 ton na mesec, in jih, neuradno, postopno dodaja v mednarodne rezerve.

Pred kratkim so ZDA vrnile zlate rezerve Nemčiji. Zdaj sledi Avstrija, ki bo 110 ton zlata dvignila iz hrambe v Bank of England. Švica je v samem vrhu zahodnih držav po količini zlata na prebivalca, sledi ji Nemčija, kjer so se v zadnjem letu naložbe v zlato povečale za 20 odstotkov.

Cena srebra je trenutno pod proizvodnimi stroški, vendar v prihodnje sledi preobrat. JP Morgan je izrazito povečal količino dolgih pozicij na srebro, kar pomeni da pričakuje porast cene. V preteklosti se je izkazalo, da cena srebra kar nekaj časa miruje in se nato strmo povzpne. The Aden Forecast napoveduje, da smo lahko že blizu takemu preobratu. Srebro se veliko uporablja tudi v industriji, a šibak industrijski sektor na drugi strani pritiska na ceno, zato ni izključen manjši padec.


Prevod: Špela Poljak