DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – julij 2023

Vir: The Aden Forecast

Že od meseca maja je trg plemenitih kovin nekoliko pod pritiskom. Nanj trenutno močno vpliva sezonska komponenta (tj. poleti se trgovanje nekoliko umiri), restriktivna monetarna politika predvsem s strani ameriške centralne banke Fed in pa nadaljnja rast obrestnih mer. 

Po mnenju avtoric mesečnega finančnega poročila The Aden Forecast, je trg zlata prestopil v kratkoročno fazo korekcije, medtem ko je dolgoročni trend cene zlata še zmeraj v rasti. V naslednjih petih letih lahko trg plemenitih kovin doseže vrednost v višini 400 milijard ameriških dolarjev, napovedujejo analitiki trga pri Fortune Business Insights. Segment investiranja v naložbeno zlato naj bi med leti 2021 in 2028 postal najhitreje rastoči sektor naložb v globalnem smislu. Simbolni status zlata in njegova vloga kot varnega zatočišča naj bi bila največji povod za rastočo stopnjo investicij v zlato tudi v naslednjih letih. Povpraševanje po zlatu hitro raste tudi zaradi relativni nizke stopnje tveganja naložb v zlato v primerjavi z ostalimi naložbami.

Trg zlata je potrebno gledati celovito, na dolgi rok, investicije pa naj bodo dolgoročne, poudarjata avtorici prej omenjenega poročila. Odkar se cena zlata prosto giblje na trgu doseže dno na vsakih približno 7 do 8 let, vrh pa na približno 11 let. Gledano na dolgi rok je gibanje cene zlata namreč izrazito ciklično. Glede na tehnične analize je bilo dno nazadnje doseženo novembra lani, kar pomeni, da je najhuje najverjetneje že za nami in nas v prihodnjih letih čaka nadaljnja dolgoročna rast cene zlata. Trenutni 11-letni trend rasti cene zlata se je začel leta 2015, torej bi lahko dosegel vrh nekje med leti 2026 in 2027. 

V zadnjih dveh mesecih je cena zlata padla za 7 odstotkov računano v ameriških dolarjih in s tem se je zaključila kratkoročna faza rasti, imenovana rast »C«. Trenutno ima cena zlata močno podporo pri 1.900 dolarjih za trojsko unčo. V primeru, da pade pod to vrednost lahko doseže tudi spodnje drseče povprečje cene, ki je 1.840 dolarjev za trojsko unčo. Tudi v tem primeru dolgoročni bikovski trend cene zlata ne bo prekinjen.

Ne le tehnične analize, tudi mnogi drugi dejavniki kažejo na prihodnjo rast cene zlata. Eden od teh je rastoče povpraševanje po zlatem nakitu, ETF-ih ter terminskih pogodbah na zlato. Veliko je tudi povpraševanje po zlatu s strani centralnih bank. Kitajska že sedmi mesec povečuje svoje zaloge monetarnega zlata. Od novembra lani je kitajska centralna banka People’s Bank of China svoje monetarne zaloge povečala za 144 ton. Izvoz zlata iz Kanade v ZDA se je v aprilu letos povečal, kot tudi v ZAE, kjer so se monetarne zaloge zlata povečale za 41 odstotkov v zadnjih 12 mesecih (podatek velja konec aprila 2023). Centralne banke povečujejo zaloge zlata s ciljem obvladovanja tečajnih nihanj v portfelju naložb, predvsem pa sledijo globalnemu trendu na bančnem trgu in se odmikajo od ameriškega dolarja. Nakupi zlata na nivoju držav služijo kot zaščita pred morebitno novo recesijo. 

Povpraševanje po srebru s strani industrije je v porastu in se bo ta trend v prihodnje nadaljeval. Poraba srebra v segmentu proizvodnje solarnih modulov obsega 12 odstotkov celotnega povpraševanja in prav ta delež naj bi se že v prihodnjem letu močno povečal. Trg srebra je v dolgoročnem bikovskem trendu, s tem da je v letošnjem letu cena v fazi konsolidacije in lahko v naslednjih mesecih še malenkost pade. Sicer pa ima cena srebra močno podporo pri 22 dolarjih za trojsko unčo in analitiki v tem trenutku večjih padcev cene srebra ne pričakujejo.

Gibanje cene srebra v zadnjem letu, v USD/oz

Vir: LBMA