DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Pregled trga plemenitih kovin – julij 2018

Vir: The Aden Forecast

V zadnjem času veliko negotovost povzročajo napetosti v zunanjetrgovinskem poslovanju med Kitajsko in ZDA ter njihovimi zaveznicami. Omejitve pri uvozu in izvozu blaga so prizadele tudi Evropsko unijo. Slednje negativno vpliva na globalno gospodarstvo, vodi lahko v povišanje cen izdelkov, nezaposlenost je večja itd. Glede na geopolitične napetosti bi lahko pričakovali, da bo cena zlata rasla, vendar je v zadnjem mesecu padla. Eden od razlogov za padec je premirje med ZDA in Severno Korejo, kar je povečalo stabilnost dolarja in posledično padec cene zlata pod tehnično mejo 1.300 dolarjev za trojsko unčo. Današnja cena zlata se giblje okrog 1.224 dolarjev za trojsko unčo oziroma 33,80 €/g. Cena zlata je v zadnjih tednih padla, kot prikazuje spodnji graf.

 

Padec cene zlata je posledica močnega dolarja, prav tako povišanja obrestnih mer. »Stabilna gospodarska rast in samozavest Združenih držav Amerike predstavlja močno podporo vrednosti dolarja. Višje kratkoročne obrestne mere pripomorejo k temu, da je dolar bolj privlačen v primerjavi z ostalimi valutami,« pravi Alan Gayle, direktor podjetja Via Nova Investment Management. Britanska centralna banka Bank of England je v začetku julija napovedala možnost, da bo dvig obrestnih mer bolj radikalen, kot napovedano, in v primeru, da bo gospodarska rast v skladu s pričakovanji.

V 70. letih je bila Južna Afrika na svetovnem vrhu po količini izkopanega zlata, od tedaj količina izkopanega zlata postopno pada. Kitajska je pred leti postala največja proizvajalka zlata, sledita ji Avstralija in Rusija. Po napovedih naj bi Avstralija od leta 2017 naprej beležila padec proizvodnje zlata na letni ravni. Rusija je medtem v zadnjih osmih letih proizvedla vsako leto več zlata. The Aden Forecast ocenjuje, da 83 odstotkov zlata v Evropi prihaja iz Rusije. Na 4. in 5. mestu po količini proizvedenega zlata sta ZDA in Kanada, ki proizvedeta vsako leto nekoliko več zlata. Velik del zlata v Ameriki prihaja iz Nevade. Količina proizvodnje zlata naj bi se v prihodnje zmanjševala, saj so bila vsa večja nahajališča zlata odkrita, poroča Financial Times.

Prevod: Špela Poljak