DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – januar 2021

Vir: The Aden Forecast

Ameriška centralna banka Fed je v prejšnjih letih povečevala količino novega denarja v obtoku, da bi omilila negativne posledice finančne krize iz leta 2008, rešila bančni in nasploh celoten globalni finančni sistem. Šlo je predvsem za masovne nakupe ameriških državnih obveznic med leti 2007 in 2014 (QE – Quantitative Easing). V tem obdobju se je bilanca stanja Fed povečala z enega na 4,5 bilijonov ameriških dolarjev, kar predstavlja rekordni porast v višini 350 odstotkov. Česar takega še nismo doživeli, vsaj do leta 2020 oziroma izbruha novega koronavirusa. Z virusom je namreč na gospodarstvo padlo ogromno breme, njegove negativne učinke Fed ponovno poskuša zajeziti z ustvarjanjem še večjih količin novega denarja. Samo lani se je bilanca stanja Fed povečala za 100 odstotkov. Guverner Fed je ob tem povedal, da se bo tak trend nadaljeval dokler bo to potrebno, torej (vsaj) dokler bo koronavirus ogrožal gospodarstvo. Glede na to lahko v prihodnje pričakujemo tako visok nivo dolga, ki si ga še nekaj let nazaj ne bi mogli niti zamisliti. Avtorici poročila The Aden Forecast napovedujeta, da bo ameriški državni dolg to leto presegel velikost gospodarstva ZDA, kar se od druge svetovne vojne še ni zgodilo. Očitna in nevarna posledica tovrstnih ukrepov je visoka inflacija, ki bo vplivala na vse nas, vsekakor tudi na vse finančne trge. V takem okolju bodo plemenite kovine zasijale. V letu 2020 je marsikatera plemenita kovina dosegla izjemno rast in ni izključeno, da se bo tako leto ponovilo.

V letu 2020 sta ceni zlata in srebra dosegli najboljšo letno stopnjo rasti od leta 2010. Za zlato je bilo to  tretje najboljše leto v zadnjih dveh desetletjih, večjo letno rast je zlato doseglo leta 2007 in 2010 (v dolarskem smislu). Za srebro je bilo to drugo najboljše leto v zadnjih dveh desetletjih (na prvem mestu je leto 2010). Preteklo leto je k izjemni rasti v veliki meri pripomogel šibkejši dolar. Njegova vrednost se je okrog novega leta nekoliko stabilizirala, kar je pomenilo negativen vpliv na ceno srebra in zlata. Po izjemni rasti cen v letu 2020 je korekcija pričakovana in normalna ter naj ne bi prekinila dolgoročnega trenda rasti cene zlata. Še več, tehnične in temeljne analize napovedujejo nadaljevanje bikovskega trenda tudi v naslednjih letih.

Analiza gibanja cene zlata od leta 1980 dalje izpostavlja tri nivoje, pri katerih je trend dosegel dno, in sicer v letu 1969, 2011 in 2015. Temu je sledila 11 letna rast cene zlata, ki je posledično vrh dosegla v letih 1980 in 2012. Tretji vrh bi se v skladu s predhodnimi trendi rasti lahko oblikoval okrog leta 2026. Preden bo cena zlata dosegla novi vrh bo tudi nekaj priložnosti za ugoden nakup zlata, pravita avtorici poročila The Aden Forecast. Kako nizko lahko cena zlata še korigira je težko napovedati, vsekakor pa je trenutno pomembna tehnična meja pri 1.780 dolarjih za trojsko unčo. V kolikor cena zlata ne pade pod ta nivo, tudi nadaljnjega padca zaenkrat ni pričakovati.

Gibanje cene zlata po letu 1980, v USD za trojsko unčo (LBMA fiksing)

Vir: LBMA

Največjo letno rast je v letu 2020 izmed vseh plemenitih kovin doseglo srebro. Dolgoročni trend je obetaven tako za srebro kot tudi za platino. Obe kovini imata hkrati pomembno vlogo v sektorju plemenitih in industrijskih kovin. Povpraševanje po obeh naj bi v naslednjih letih raslo. Cena srebra je izjemno rast dosegla lani, ko je presegla nivo 20 dolarjev za trojsko unčo, in sedaj ima močno tehnično podporo pri 22,6 dolarjih za trojsko unčo. Večjega padca cene srebra ni pričakovati, dokler se bo ta obdržala nad tem nivojem. Nov val rasti cene srebra se bo začel, ko bo cena srebra presegla 30 dolarjev za trojsko unčo.

Da ima srebro velik potencial za nadaljnjo rast potrjuje tudi vrednost kazalnika, ki prikazuje razmerje med ceno zlata in srebra. Kazalnik je v letu 2019 dosegel rekordno visoko vrednost, kar pomeni, da je bilo srebro izjemno podcenjeno v primerjavi z zlatom. Od takrat vrednost kazalnika počasi in vztrajno pada, vendar srebro zaenkrat ostaja podcenjeno. Trenutna vrednost kazalnika se giblje okrog 70. Pomeni, da bi bilo za eno trojsko unčo zlata potrebno kupiti 70 unč srebra. Običajna vrednost kazalnika pa se giblje med 40 in 50.

Prevod: Špela Poljak