DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – januar 2020

Vir: The Aden Forecast

Plemenite kovine in delnice rudarskih podjetij imajo velik potencial za nadaljnjo rast. V letu 2019 so cene zlata, srebra in platine zrasle med 16 in 23 odstotki, rast cene paladija je dosegla več kot 50 odstotkov. Spodnja slika prikazuje gibanje cen plemenitih kovin v dolarjih za trojsko unčo med 1. januarjem in 30. decembrom 2019. Cena zlata je zrasla za 18,1 odstotka, srebra za 16,9 odstotkov, paladija za 50,4 odstotke in platine za 22,5 odstotkov.

Posebej so se v letu 2019 izkazale delnice rudarskih podjetij. HUI Gold Bugs Index je zrasel za kar 51 odstotkov. Gre za indeks, s katerim se trguje na borzi v New Yorku (NYSE), ki sledi vrednosti večjih podjetij, delujočih na področju izkopa zlata, kot na primer Newmont Mining Corporation, Barrick Gold Corporation, Goldcorp Inc. in Iamgold Corporation.

Po napovedih tržnih analitikov obstaja velika verjetnost, da bo podoben trend zaznamoval tudi leto 2020. Nadaljnja rast cen plemenitih kovin je še posebej verjetna, če bo ameriški dolar izgubljal na vrednosti. K rasti cen lahko pripomorejo tudi napetosti na Srednjem vzhodu, ki so trenutno v centru pozornosti mnogih investitorjev, pa tudi avtoric mesečnih poročil s področja finančnih trgov, The Aden Forecast.

Dogodki na Srednjem vzhodu so eden izmed razlogov, da so cene naftnih derivatov v porastu. V kolikor bi se trend nadaljeval, lahko pride do rasti stopnje inflacije. Razvoj dogodkov na Srednjem vzhodu bo vplival na vse finančne trge, saj povečuje negotovost. Prav tako lahko visoko inflacijo povzročijo ogromne količine novo ustvarjenega denarja s strani Fed. Ameriška centralna banka Fed je v zadnjih mesecih ustvarila za kar 500 milijard novega denarja, kar nekateri finančni analitiki imenujejo kar novo kvantitativno sproščanje (QE4).

Ob začetku leta 2020 je cena zlata dosegla najvišji nivo v zadnjih sedmih letih. Cena zlata je med septembrom in novembrom lani padla za 6,7 odstotkov, nato pa ponovno skokovito narasla. V tem obdobju so napetosti povezane z zunanjo trgovino ZDA in negotovosti glede rasti globalnega gospodarstva prešle v ozadje, v ospredju pa so napetosti med ZDA in Iranom. Centralne banke se želijo zaščititi pred tveganji, povezanimi z geopolitično nestabilnostjo prav z nakupi zlata. Zlato kupujejo s ciljem razpršitve portfelja in zmanjšanja odvisnosti od ameriškega dolarja. Z zlatom stabilizirajo nihanja, posebej v trenutnih razmerah, ko so monetarne politike zelo ohlapne.  Po začetku zadnje finančne krize, natančneje leta 2010, so centralne banke postale neto kupci zlata. To pomeni, da so veliko več zlata kupile kot prodale. Po poročanju organizacije World Gold Council je bilo leto 2019, glede nakupov monetarnega zlata, izjemno. To je bil tudi eden izmed razlogov, da je v letu 2019 cena zlata dosegla najvišjo letno rast od leta 2010.

Tudi v letu 2020 lahko pričakujemo velike nakupe zlata s strani centralnih bank. Kitajska je že dvajseti mesec zapored povečala monetarne rezerve. Poljska je pred kratkim v domovino vrnila 100 ton monetarnega zlata iz Londona. Tudi povpraševanje posameznih investitorjev raste, rast cene zlata pa pritegne tudi mnoge nove investitorje, kar dodatno pripomore k rasti cene.

Cena zlata je stopila v drugo fazo rasti junija 2019, ko je presegla tehnično mejo 1.380 dolarjev za trojsko unčo. Ob prehodu na novo leto je stopila v tretjo fazo, ko je presegla 1.536 dolarjev za trojsko unčo. Prav ta tehnična meja je bila zelo pomemba tudi v letu 2011, saj je predstavljala močno podporo ceni za rekordne stopnje rasti, ki so sledile.  V kolikor se bo cena zlata v tem letu obdržala nad to mejo, smo lahko že letos priča rekordnim vrednostim cene zlata – 1.900 dolarjev za trojsko unčo in več.

Velik potencial za rast ima prav tako srebro, v kolikor preseže tehnično mejo 20,70 dolarjev za trojsko unčo. Paladij je že presegel 2.000 dolarjev za trosko unčo, k temu je pripomoglo večanje povpraševanja s strani avtomobilske industrije. Paladij je namreč pomembna komponenta avtomobilskih katalizatorjev in zmanjšuje škodljive emisije v okolje. Tudi platina lahko v prihodnje doseže visoke stopnje rasti.

Prevod: Špela Poljak