DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – januar 2019

Vir: The Aden Forecast

V letu 2018 so  predvsem ameriški in drugi svetovni delniški trgi zabeležili padec vrednosti. Po desetletju rasti naj bi delniški trg prešel v medvedji trend. V splošnem se trg zlata in delniški trg gibljeta v nasprotni smeri in nadaljnji padec delniških trgov lahko pomeni višjo ceno zlata. Podporo rasti cene zlata lahko v letu 2019 predstavlja tudi nadaljnji padec vrednosti ameriškega dolarja. V tem mesecu je dolarska cena zlata že dosegla najvišji nivo v zadnjih sedmih mesecih, rast cene zlata pa se obeta tudi v letu 2019. Investitorji se v časih visoke stopnje volatilnosti finančnih trgov odločajo za nakup zlata, ki velja za varno zatočišče oziroma je hranilec vrednosti.

Padec cene nafte, nižje dolgoročne obrestne mere in geopolitične napetosti so pripomogle k padanju vrednosti dolarja. Posledično cena zlata raste v vseh večjih svetovnih valutah. Na spodnjem grafu je prikazana rast evrske cene zlata v zadnjih šestih mesecih.

Odkar se cena zlata prosto oblikuje na trgu – od 1970 naprej – kaže ciklične značilnosti. Tehnične analize poročila The Aden Forecast kažejo, da je cena zlata prešla v trend rasti, ki naj bi se nadaljeval tudi v leto 2019 in 2020. Zadnjih 50 let se gibanje cene zlata bolj ali manj odvija na način, da bikovski trend (trend rasti) doseže vrh v enajstih letih, medvedji trend (trend padanja) pa doseže dno na sedem ali osem let. Če se vrnemo na začetek, v leto 1969, lahko vidimo, da je dolarska cena po sedmih letih (leta 1976) dosegla dno, po enajstih letih pa vrh (leta 1980). Zadnji trend, ki se je začel leta 2001 je dosegel vrh leta 2012, torej enajst let kasneje, dno pa leta 2015, kar je sedem let po začetku finančne krize v  letu 2008, ko smo zabeležili najnižji nivo cene zlata v  trendu rasti med leti 2001 in 2012.

Cena zlata je pred kratkim presegla tehnično mejo pri 1.270 dolarjih za trojsko unčo, v kolikor se bo trend rasti nadaljeval lahko cena doseže in preseže tudi 1.370 dolarjev za trojsko unčo. V primeru, da cena zlata v prihodnjih mesecih preseže 1.380 dolarjev za trojsko unčo bo to jasen znak, da se bo rast nadaljevala s polnim zagonom.

Prevod: Špela Poljak