DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Pregled trga plemenitih kovin – januar 2016

Vir: The Aden Forecast

Leto 2016 se je za zlato pričelo obetavno. Cena zlata se je v prvih trgovalnih dneh leta dvignila, deloma kot posledica padca indeksov na svetovnih borzah, nizkih cen nafte, deloma zaradi konfliktov na Bližnjem Vzhodu, na ozemlju Irana in Savdske Arabije, ter napetosti v Severni Koreji. Srebro in druge plemenite kovine beležijo zaradi upočasnitve svetovnega gospodarstva, predvsem Kitajske, počasnejšo rast.

Glede na to da obdobje finančne krize z večjimi in manjšimi nihanji traja že od leta 2008, in dejstva, da kljub prizadevanjem centralnih bank trg še vedno ni stabilen, prav tako tudi Fed ni likviden, se v nadaljevanju leta predvideva nadaljnji padec na svetovnih delniških trgih. To še naprej krepi status zlata kot najbolj likvidne naložbe, hkrati pa tudi povečevanje povpraševanja po njem.

Au januar

Z manjšimi nihanji zlato ostaja edinstvena varna naložba z visoko rastjo v letih od 2001 od 2012. Med leti 2014 in 2015 beležimo padec cen zlata. Kot je razvidno iz grafa, je bila razlika v ceni, med najvišjo leta 2011, in najnižjo ob koncu leta 2015, 44,85 odstotkov. V zadnjem času je ameriški dolar močno vplival na gibanje cene zlata, prav tako tudi obljube Feda, o zviševanju obrestnih mer, in z dvigom vrednosti evra ter jena se trend rasti cene zlata lahko nadaljuje tudi dolgoročno.

Cena naložbenega srebra se je v preteklem letu gibala okoli 14 dolarjev za trojsko unčo. Trend cene srebra velikokrat, vendar ne vedno, sledi gibanju cene zlata in je odvisen od zelo podobnih okoliščin kot cena zlata. Podrobnejše gibanje cene srebra je vidno na grafu.

 

Ag januar

Prevod: Tina Drolc