DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – februar 2020

Vir: The Aden Forecast

Svetovni dolg običajno pospešeno raste v obdobjih finančne krize, vendar zadnja leta vztrajno raste, kljub relativno dobrim gospodarskim razmeram, kar je zaskrbljujoče. Dolg Združenih držav Amerike je trenutno na višjem nivoju kot leta 2008 in bo po projekcijah še mnogo višji v letih, ki sledijo (kot prikazuje spodnja slika). Bilanca centralne banke Združenih držav Amerike – Fed se je v zadnjem desetletju povečala za 500 odstotkov. Z repo posli Fed pretaka v bančni sistem ogromne količine denarja, kar dolgoročno lahko vodi v inflacijo.  Avtorici poročila The Aden Forecast trdita, da je prav naraščajoči dolg eden pomembnejših razlogov za izjemno rast delniških trgov v zadnjih letih in opozarjata, da se bo to zelo malo verjetno dobro končalo. Opisane razmere se lahko nadaljujejo še mesece ali leta preden se bodo pokazale dejanske posledice trenutnega početja centralnih bank.

Vir: The Aden Forecast

Ker zlato velja za ultimativno svetovno valuto, hkrati pa ameriški dolar predstavlja globalno denarno rezervo, je pravzaprav zelo smiselno, da se njuna vrednost giblje v nasprotni smeri, ni pa vedno tako. Od leta 2018 dalje tako vrednost dolarja kot tudi zlata raste, pri čemer je rast cene zlata v povprečju večja. Glede na to da je dolar napram ostalim svetovnim valutam močnejši, lahko hkrati trdimo, da je zlato trenutno najmočnejša valuta na svetu. V takih razmerah je bikovski trend cene zlata neizogiben. V primeru pojava inflacije in razvrednotenja denarja je zlato najbolj smotrna in učinkovita odločitev investitorjev, saj prevzame vlogo hranilca vrednosti. V takem primeru povpraševanje po zlatu še bolj naraste in z njim cena.

Obrestne mere so izredno nizke oziroma negativne, in ni videti znakov preobrata, kar pozitivno vpliva tudi na zlato. Ena izmed največjih kritik zlata je, da ne prinaša dohodkov, na primer obresti. V tem primeru je zlato v prednosti, saj so obresti negativne oziroma nične. Zlato tako predstavlja odlično alternativno naložbo in bo še posebej privlačno, v kolikor se bo razširilo obračunavanje tako imenovanih ležarnin za bančne depozite, kot že velja v nekaterih državah.

Dolarska cena zlata je v zadnjem mesecu dosegla najvišjo raven v zadnjih 7 letih, cena zlata v evrih pa je dosegla nov rekord – trenutno se ta giblje okrog 48 evrov za gram. Zlato tradicionalno velja za varno zatočišče, kar so potrdile mnoge empirične študije. V obdobjih nestanovitnosti in negotovosti povpraševanje po zlatu izjemno naraste, kar se je pokazalo tudi v zadnjem času ob pojavu novega korona virusa. V svetu se povečuje strah in virus je zamajal finančne trge, zato se je izjemno povečalo povpraševanje po zlatu, cena je posledično poskočila.

Zlato ima trenutno močno podporo pri 1.525 dolarjih za trojsko unčo in dokler je nad tem nivojem ima velik potencial za nadaljnjo rast. Cena zlata je v zadnjih 30 dneh narasla za 14 odstotkov, v zadnjem letu pa za slabih 30 odstotkov.  Od leta 2000 do danes je cena zlata narasla za 399 odstotkov, kot prikazuje graf.

Gibanje cene zlata od leta 2000 (v €/g)

Obstaja močna povezava med nakupi zlata s strani centralnih bank in globalnimi krizami. V preteklosti so centralne banke v času pred krizo kopičile monetarno zlato. Vzemimo za primer Fed, ki je od ustanovitve leta 1913 pa vse do leta 1920 kupovala velike količine zlata, sledile so ji druge države. To je bilo obdobje prve svetovne vojne in pandemije španske gripe. Enako se je zgodilo v 30. letih, v obdobju velike depresije, do druge svetovne vojne je Fed podvojila količino monetarnega zlata. Podobno se dogaja v današnjem času, v zadnjem letu so centralne banke po vsem svetu kupile rekordne količine zlata – centralne banke zlato kupujejo z razlogom.

Cena srebra nekoliko zaostaja napram rasti cene zlata, vendar se giblje nad drsečim povprečjem zadnjih 15 tednov, kar pomeni, da je stabilna. V kolikor se bo dvignila nad tehnično mejo 18,50 dolarjev za trojsko unčo lahko pričakujemo nadaljnjo rast.  Nove rekorde medtem dosega cena paladija, ki je v primanjkljaju in prav zaradi tega je cena iz tedna v teden višja. Največ povpraševanja po paladiju izvira iz avtomobilske industrije in ta poganja rast cene. Novi virus je upočasnil gospodarsko aktivnost Kitajske, tudi v avtomobilskem sektorju, zaradi česar se bo morda rast cene paladija upočasnila. Ima pa cena paladija močno podporo pri 2.000 dolarjih za trojsko unčo. Cena paladija je samo v zadnjih 30 dneh narasla za 51 odstotkov, v zadnjem letu pa za 85 odstotkov.

Prevod: Špela Poljak