DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – februar 2019

Vir: The Aden Forecast

V zadnjem desetletju se je dolg ZDA podvojil in dosega že več kot 22 000 milijard dolarjev, kar razjeda temelje celotnega svetovnega gospodarstva. Po podatkih poročila The Aden Forecast je negotovost med investitorji trenutno rekordno visoka, celo višja kot leta 2008, torej v obdobju začetka največje finančne krize v zadnjih osemdesetih letih. Predvsem se ta negotovost nanaša na trgovinske napetosti, ki upočasnjujejo globalno gospodarstvo, prav tako pa tudi na brexit in monetarne politike centralnih bank. V zadnjem času so v ospredju predvsem napetosti med ZDA in Kitajsko, in v kolikor državi ne bosta dosegli soglasja, se lahko stopnje carinskih dajatev ponovno povišajo 1. marca.

Ne glede na negotove gospodarske in politične razmere po svetu je cena zlata v zadnjih tednih presegla 1.300 dolarjev za trojsko unčo in dosegla najvišjo vrednost v zadnjih devetih mesecih. Trenutno se cena zlata v dolarjih giblje okoli 1.340 za trojsko unčo. V tem letu je vrednost zlata presegla vse ostale valute, vključno z vrednostjo ameriškega dolarja, kar predstavlja močan signal, da bo cena zlata postopno še naprej rasla. Tudi vrednost rudarskih podjetij narašča na račun rasti cene zlata pa tudi na račun nekaterih pomembnih prevzemov in združitev v tem sektorju (Barrick Gold je prevzel Randgold Resources, Newmont pa GoldCorp).

Dolarska cena zlata je v zadnjih šestih mesecih zrasla za slabih 12 odstotkov, kot prikazuje spodnji graf. Veliko je k temu pripomogel padec vrednosti dolarja in 10 letnih obrestnih mer, obenem se povpraševanje po zlatu povečuje, v velik meri na račun Kitajske in nakupov zlata s strani centralnih bank. Te so v letu 2018 kupile več monetarnega zlata kot v kateremkoli letu od 1967 naprej. Tudi v Rusiji beležijo rast povpraševanja po zlatu in celo razmišljajo o ukinitvi 20 odstotnega davka na nakup zlatih palic. V tem primeru bi bil porast povpraševanja po zlatu še večji. Venezuela je v letu 2018 odprodala več kot 40 odstotkov zlatih rezerv, šlo je za ukrep iz obupa, da bi lahko vzdržala svoje gospodarstvo. Venezuelsko zlato je sedaj v lasti Združenih arabskih emiratov in Turčije. V zadnjih tednih je Anglija preprečila uradnikom Nicholasa Madura prevzem zlata v vrednosti 1,2 milijard dolarjev iz trezorjev angleške centralne banke.

Rast cene zlata v ameriških dolarjih za trojsko unčo, v zadnjih 6 mesecih

Zelo spodbudno je, da cena zlata raste v vseh najpomembnejših svetovnih valutah (jenih, dolarjih, funtih, evrih). Spodnji graf prikazuje skoraj 14 odstotno rast evrske cene zlata v zadnjih šestih mesecih. Glede na tehnične analize in upoštevajoč druge dejavnike na strani ponudbe in povpraševanja, lahko rast cene zlata v naslednjih letih tudi preseže delnice in obveznice, kot se je že zgodilo v preteklosti (na primer v obdobju med leti 1970 in 1980 ter 2000 in 2011). Cena zlata ima trenutno močno podporo pri 1.273 dolarjev za trojsko unčo, kolikor je 23 mesečno drseče povprečje, zgornja tehnična meja pa je 1.380 dolarjev za trojsko unčo. V primeru, da cena zlata preseže ta nivo, lahko pričakujemo dodaten trend rasti.

Rast cene zlata v evrih za trojsko unčo, v zadnjih 6 mesecih


Prevod: Špela Poljak