DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin, februar 2015

Vir: The Aden Forecast

Letos je prisotno nihanje na skoraj vseh finančnih trgih. Splošni deflacijski pritiski postajajo močnejši, posledično je rast gospodarstev nizka, stopnja inflacije pada. Nizke obrestne mere so posledica ukrepov za zagon gospodarstev, vendar so ponekod že negativne. The Aden Forecast poroča, da imajo Nemčija, Švica, Francija, Belgija, Avstrija, Japonska in Danska obrestne mere pod nič odstotki, kar pomeni, da morajo varčevalci, če želijo obdržati sredstva, plačevati banki in ne obratno. Navedene razmere so se pojavile prvič v zgodovini, v Švici že v 70-ih letih. Pomembnejše svetovne države namreč v zadnjih 800 letih niso nikoli beležile negativnih obrestnih mer. Gre za prvi tak primer, zato so posledice trenutne ekonomske situacije neznane. Evropa, Rusija, Kitajska in ZDA se soočajo z deflacijo in nizko gospodarsko rastjo. Trenutne razmere pritiskajo na ceno nafte in drugih surovin.

Rast zlata v dolarjih je bila v zadnjih mesecih posledica ukrepov švicarske centralne banke, evropske centralne banke in razmer v Ukrajini, Grčiji. Negativne obrestne mere in volatilnost valut predstavljajo podporo zlatu, prav tako nestanovitne razmere na trgu. Zlato kot hranilec vrednosti dolgoročno ohranja realno vrednost naložbe.

V pričakovanju kitajskega novega leta je povpraševanje po zlatu na Kitajskem v zadnjem mesecu poskočilo in je bilo za 4 odstotke višje kot januarja lani, ko je povpraševanje doseglo rekordne količine. Rusija je neto kupec zlata že deveti mesec zapored, tudi vzhodne države in države Srednjega Vzhoda aktivno kupujejo zlato. Veliko povpraševanje je tudi v Grčiji, saj investitorji bežijo k varni naložbi v pričakovanju novih političnih in ekonomskih preobratov. S ciljem zagotovitve večje stabilnosti so neto kupci zlata tudi centralne banke. Določene so zahtevale vračilo zlata od skrbniških bank, ki zlato za njih hranijo v tujini. Primer je nemška centralna banka, ki je od Federal Reserve Bank v New Yorku zahtevala vračilo 85 ton zlata. Ti dogodki kažejo na nezaupanje po celem svetu.

Prav tako je veliko povpraševanje po srebru. Trgovanje s terminskimi pogodbami srebra je na borzi SHFE doseglo kar 3 milijone ton, kar je več kot trgovanje na Comexu. Indija je v lanskem letu uvozila več kot 7.000 ton srebra, kar je 15 odstotkov več kot v letu 2013. V manj kot mesecu (31. 12. – 23. 01.) je cena srebra zrastla za 22 odstotkov na račun povečanega povpraševanja. V prihodnje se pričakuje rast cene srebra, je pa ta še zmeraj v medvedjem trendu in lahko pride do korekcij tekom leta. Pomembna zgornja tehnična meja za unčo srebra je 19 in spodnja 15 dolarjev.

The Aden Forecast poroča, da naj posamezni investitorji zadržijo zlato, ki ga že imajo in dokupijo ob morebitnih padcih. Vsekakor je trenutna cena ugodna za nakup, sploh za dolgoročne investitorje. Investitorji naj bodo pozorni na tehnično mejo 1290 dolarjev za trojsko unčo. Trenutno padanje cene je omejeno na 1210 dolarjev, v skrajnem primeru pa na 1140 dolarjev za trojsko unčo, kar predstavlja priložnost za nakup zlata po relativno nizki ceni.

Prevod: Špela Poljak