DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – december 2021

Vir: The Aden Forecast

Leto 2021 se zaključuje v veliki negotovosti. Medtem ko smo pred letom dni mislili ali upali, da bo do pandemija le še zgodovina, se svet sooča z novo različico koronavirusa, Omikron. Ta je prinesel med naložbenike novo negotovost, kar vpliva na večino finančnih trgov. Zaradi negotovosti marsikateri investitorji premeščajo prihranke v varnejše naložbe. Iz tega razloga je v zadnjem času ameriški dolar pridobil na vrednosti, prav tako ameriške zakladne menice. Počasi se dviguje tudi cena zlata, ki poleg varnega zatočišča nudi učinkovito zavarovanje pred inflacijo. Ta je pred kratkim dosegla najvišjo stopnjo v zadnjih 39 letih. Avtorici poročila The Aden Forecast pričakujeta, da se bo visoka inflacija prej ali slej odrazila tudi v skokoviti rasti cene zlata. Ne le inflacija, tudi ostali dejavniki kažejo na rast cene plemenitih kovin v prihodnje, kot so ohlapna monetarna politika, negativne obrestne mere, povečevanja povpraševanja na trgu plemenitih kovin in naraščujoči nakupi zlata s strani centralnih bank. V prihajajočem letu globalnemu gospodarstvu grozi tudi kombinacija nizke gospodarske rasti in inflacije, kar bi prav tako pozitivno vplivalo na cene plemenitih kovin.

Vse kaže, da bo se bo stopnja inflacije v naslednjih mesecih višala. Hkrati ameriška centralna banka Fed še ne namerava zviševati obrestnih mer. S tem se bodo realne obrestne mere dodatno zniževale (že sedaj so negativne), kar utegne dodatno povečati povpraševanje po zlatu. V kolikor dobi pandemija z novo različico virusa nov zagon, se bo zelo verjetno povečalo povpraševanje naložbenikov po zlatu. Zlato je trenutno pod pritiskom zaradi močnega ameriškega dolarja. Trg zlata je še zmeraj v bikovskem trendu, cena se nahaja zelo blizu rekordnih vrednosti iz leta 2020, kot prikazuje spodnji graf.

Gibanje cene zlata v €/trojsko unčo v zadnjih 10 letih

Vir: Goldmoney.com

Cena zlata se trenutno giblje nad 23 mesečnim povprečjem, kjer ima močno podporo. V kolikor se obdrži nad mejo 1.800 dolarjev za trojsko unčo, bi cena lahko kmalu ponovno dosegla rekordne vrednosti iz avgusta 2020 (1.664 evrov za trojsko unčo – LBMA PM fiksing). Tudi v primeru korekcije cene do 1.678 dolarjev za trojsko unčo, se bikovski trend ne bi prekinil. Padec cene zlata na ta nivo je trenutno malo verjeten, spodnja tehnična meja se namreč trenutno nahaja pri 1.750 dolarjih za trojsko unčo. Povpraševanje po zlatu raste, sploh v obdobjih korekcij, ko investitorji izkoristijo nizko ceno za nakup dodatne količine zlata. Povpraševanje po fizičnem zlatu na Kitajskem je v zadnjem času doseglo najvišji nivo v zadnjih treh letih. Povpraševanje po zlatem nakitu v ZDA je medtem doseglo najvišji nivo v zadnjih dvanajstih letih.

Povpraševanje po srebru je prav tako veliko, celo največje v zadnjih šestih letih. Vendar je cena srebra ne glede na to pod pritiskom, še bolj kot zlato. Dokler se cena srebra giblje nad tehnično mejo 20,70 dolarjev za trojsko unčo, večjih nihanj navzdol ni pričakovati. Tako za zlato kot za srebro temeljne in tehnične analize zaenkrat kažejo pozitiven trend v prihodnje, zato avtorici poročila priporočata, da investitorji ohranijo pozicije v srebru in zlatu. Obe kovini bosta najverjetneje v prihodnjih mesecih dosegali višje cene. Hkrati priporočata nakup dodatnih količin, saj obe naložbi omogočata dolgoročno finančno varnost in plemenitenje premoženja. Posebej to velja za današnje negotove razmere, ki jih zaznamuje tiskanje ogromnih količin fiat denarja in povečevanje masivnega globalnega dolga. Ceni zlata in srebra še ne odražata v celoti vseh teh dejavnikov, sicer bi bila vrednost obeh plemenitih kovin mnogo višja kot je dejansko. Prej ali slej se bodo ti dejavniki rezultirali v rasti cen in celo v novih rekordnih vrednostih. Na trgu plemenitih kovin je potrebno delovati in razmišljati dolgoročno, potrebno je potrpljenje, ki se na dolgi rok vsekakor obrestuje.

Trg platine in paladija je v novembru zaznamovala korekcija. Na to je vplivalo kar nekaj dejavnikov, političnih in ekonomskih. Na primer odločitev predsednika Joeja Bidna za sprostitev strateških rezerv goriv z namenom regulacije (visokih) cen goriv, zaprtje Avstrije na račun širjenja pandemije Covid, imenovanje predsednika uprave Fed (Jerome Powel je pristaš monetarne politike, ki bi v kratkem pomenila zaključek nakupovanja obveznic) in pojava nove različice koronavirusa, ki bi lahko pomenila dodatne motnje v proizvodnji in oskrbovalnih verigah. Platina in paladij sta v veliki meri tudi idustrijski kovini, zato tovrstni dogodki pomembno vplivajo na ceno.

 

Prevod: Špela Poljak