DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Pregled trga plemenitih kovin – december 2018

Vir: The Aden Forecast

3. januarja 2019 je dolarska cena zlata dosegla najvišji nivo v zadnjih šestih mesecih. Zlato in njegova vloga kot varnega zatočišča je v trenutnih, volatilnih razmerah postavljena v ospredje, kar se kaže tudi v rasti cene. Cena zlata je letos presegla tehnično mejo 1.272 dolajev za trojsko unčo, kar kaže na nadaljnjo rast. Naslednja tehnična meja se trenutno nahaja pri 1.370 dolarjih za trojsko unčo, nad tem nivojem bo dobila še dodaten zagon.

Pregled trga za december 2018:

Ameriška centralna banka je pred dnevi špekulirala o odložitvi rasti obrestnih mer, kar so utemeljili z nizko gospodarsko rastjo ZDA. Kljub temu tehnične analize nakazujejo na spremembo dolgoročnega trenda na trgu obrestnih mer po več kot 30 letih, te so namreč letos presegle 30 letno drseče povprečje. Po napovedih poznavalcev in tehničnega poročila The Aden Report lahko v naslednjih mesecih, letih ali celo desetletju pričakujemo nadaljnjo rast obrestnih mer. Rast bo, kot je za trg obrestnih mer značilno, postopna in dolgotrajna. Z rastjo obrestnih mer bi lahko prišlo do padanja vrednosti delnic, cen obveznic, medtem se lahko poviša inflacija, vsekakor pa lahko pozitivno vpliva na rast cene plemenitih kovin.

V zadnjih 30 dneh je cena zlata narasla za 2,65 odstotka oziroma za 28,35 evrov za trojsko unčo. Razlog za rast je med drugim volatilen delniški trg in šibak ameriški dolar. Cena zlata trenutno raste v skoraj vseh vodilnih svetovnih valutah, kar nakazuje na stabilnost rasti. Hkrati z zlatom je rasla tudi cena srebra in paladija.

Zlato ima v monetarnem sistemu pomembno vlogo, še bolj ključno vlogo pa ima v državah, ki se soočajo z visoko inflacijo, šibko lokalno valuto, negativnimi obrestmi državnih obveznic in geopolitičnimi napetostmi. V zadnjih letih smo bili predvsem priča premikom zlata z zahoda na vzhod, najbolj na Kitajsko, kjer ima zlato tradicionalno vlogo. Na Kitajskem se naložbe v zlato pojavljajo v obliki naložbenih palic in kovancev, kot tudi v obliki nakita. Prav tako povpraševanje po zlatu vztrajno raste v Indiji, kjer ima zlato tudi pomemben verski pomen.

Trenutno se cena zlata giblje okrog 1.260 dolarjev (1.100 dolarjev) za trojsko unčo, kar je zelo blizu zgornje tehnične meje, ki je 1.272 dolarjev za trojsko unčo. Paladij je pred kratkim dosegel novo rekordno visoko vrednost in sedaj celo presega ceno zlata Največ paladija proizvede Norilsk Nickel, pridobiva ga kot stranski produkt pri izkopu niklja in predstavlja le 36 odstotkov prihodkov podjetja. To je tudi glavni razlog, da je paladija na trgu premalo glede na povpraševanje, ki narašča. Paladija se največ uporabi v avtomobilski industriji. Srebro dosega nizko ceno, prav tako platina, zato se na teh dveh trgih počasi oblikuje dno.