DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin, januar 2015

Vir: The Aden Forecast

V začetku januarja je cena zlata poskočila na najvišji nivo v zadnjih mesecih. V letu 2014 je bila cena pod pritiskom zaradi delnega okrevanja ameriškega gospodarstva, napovedi o zvišanju obrestnih mer, nizke inflacije in deflacijskih pritiskov. Povpraševanje po fizičnem zlatu je bilo preteklo leto solidno, tudi centralne banke so dokupile zlate rezerve. Kljub ugibanjem o prodaji zlata je Rusija povečala zlate rezerve in po zalogah prehitela Kitajsko. Rezerve Fed v New Yorku so padle na najnižji nivo v zadnjem stoletju, saj so očitno vrnile zlato, ki so ga hranile za evropske države.

Po ocenah analitikov naj bi bilo leto 2015 prelomno za plemenite kovine. Gibanje oziroma rast cene v januarju že nakazuje na to, saj se od začetka januarja cena zlata za unčo giblje nad 1.200 ameriškimi dolarji. Veliko centralnih bank po svetu že izvaja stimulativne ukrepe gospodarstev (Kitajska, Japonska). Evropska centralna banka jih bo vsak čas, kar nakazuje na strah pred prihodnjo visoko inflacijo. The Aden Forecast poroča, da smo na pragu novega bikovskega trenda.

Gibanje borzne cene zlata v zadnjem mesecu (€/g)

aden januar

Padanje cene nafte in vrednosti evra ter padec delniških trgov v januarju so investicije preusmerili v tradicionalno varne naložbe kot so obveznice in zlato. V januarju je cena zlata v evrih zrasla za 11,6 odstotkov. Cena zlata se v splošnem giblje v nasprotni smeri kot vrednost dolarja. Od leta 2011 se vrednost dolarja postopno povečuje, cena zlata v dolarjih pada. The Aden Forecast letos pričakuje preobrat tega trenda. Na osnovi trenutnega gibanja cene zlata in tehničnih analiz lahko sklepamo, da je bila najnižja cena dosežena lani novembra, pri 1.140 dolarjih za unčo. Danes je cena zlata 1.290 dolarjev za unčo, kar je nad pomembno tehnično mejo 1.263 dolarji. V kolikor se bo cena obdržala nad tem nivojem, lahko pričakujemo nadaljnjo rast. V primeru porasta cene nad 1.300 dolarjev za unčo, bo rast stabilnejša in večja.

 

Prevod: Špela Poljak