DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – april 2023

Vir: The Aden Forecast

Na račun geopolitičnih napetosti in s tem povezane negotovosti se Kitajska, Rusija, Savdska Arabija in Brazilija pri transakcijah, povezanih z izvozom in/ali za nakupe naftnih derivatov poslužujejo lokalnih valut in ne več ameriškega dolarja kot včasih. Globalno zaupanje v dolar pada, kar povzroča tudi pritisk na vrednost dolarja. Šibak dolar pozitivno vpliva na vrednost zlata, ki je že mnogokrat prestalo preizkus časa. Zgodovina zlata kot valute sega več tisočletij nazaj v zgodovino, danes pa je dejansko edina globalna valuta. Tudi centralne banke se z nakupi monetarnega zlata odmikajo od izpostavljenosti ameriškemu dolarju. Zavedajo se pomena zlata kot varnega zatočišča posebej v časih, ko so geopolitične in gospodarske razmere v svetu tako napete. Kitajska je uvoz preko Hong Konga v februarju letos potrojila glede na prejšnji mesec. Na spodnji sliki je prikazano gibanje količine rezerv monetarnega zlata skozi čas in vključuje tako poročane nakupe cetralnih bank, kot tudi oceno neuradnih monetarnih zalog.

Vir: The Aden Forecast, April 2023

24. februarja letos se je, kot poročata avtorici mesečnega poročila The Aden Forecast, zaključila kratkotrajna korekcija, t.i. korekcija B. Trg zlata je s tem prešel v fazo C, ki velja za najbolj dolgotrajno in največjo rast v okviru dolgoročnega trenda gibanja cene zlata. V fazi korekcije B je vrednost zlata padla za 7,2 odstotka, kar gledano na pretekle faze padanja B, predstavlja zmeren oziroma običajen padec. Od 24. februarja (ko je vrednost zlata znašala 1.818,65 dolarjev za trojsko unčo) do 13. aprila je cena zlata zrasla za slabih 13 odstotkov in dosegla novo rekordno vrednost. V primerjavi z novembrom lani je cena zlata v aprilu letos dosegla za 26 odstotkov višjo vrednost, kar je impresivna rast za obdobje samo petih mesecev. Trenutno se cena zlata giblje okrog 2.020 dolarjev za trojsko unčo, tehnične analize pa kažejo na potencial za nadaljnjo rast cene.

Dolgoročno gibanje cene zlata, v USD za trojsko unčo (LBMA popoldanski fiksing)

Vir: LBMA.org.uk

S padcem vrednosti dolarja, rastočo inflacijo ter naraščujočimi napetostmi na političnih in ekonomskih tleh, se je cena zlata dotaknila nove rekordne vrednosti. LBMA popoldanski fiksing cene zlata je najvišjo vrednost dosegel 13. aprila, v višini 2.048,45 dolarjev za trojsko unčo. Pred tem je LBMA popoldanski fiksing le enkrat presegel mejo 2.000 dolarjev za trojsko unčo, in sicer se je to zgodilo 3. avgusta 2020 (2.016,58 dolarjev za trojsko unčo). 

Graf gibanja cene zlata v zadnjem letu je skoraj zrcalna slika gibanja vrednosti dolarja, saj se vrednost dolarja in zlata običajno gibljeta v nasprotni smeri. Tudi dolgoročna slika gibanja vrednosti obeh valut je zelo podobna. Dolgoročni trend (1972-2023) vrednosti dolarja je v padanju, medtem ko je cena zlata v rasti. Valuti sta se v določenih obdobjih sicer gibali tudi v isto smer, vendar so taka obdobja bolj kratkoročne narave, kot npr. med leti 1980 in 1985, 1995 in 2000 ter 2011 in 2015. 

Medtem ko je cena zlata od novembra lani do aprila letos dosegla 26-odstotno rast, je cena srebra dosegla rast v višini 47 odstotkov in ima glede na tehnične in temeljne analize potencial za dodatno rast v tem trendu rasti.