DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin, april 2014

Rusija je največja proizvajalka paladija. Glede na politične dogodke in sankcije ZDA proti Rusiji lahko v naslednjih mesecih pričakujemo manjšo dobavo paladija iz Rusije. Stalne prekinitve dobave paladija iz Južnoafriške republike povzročajo na trgu vse večje povpraševanje. Rastoča avtomobilska industrija (uporaba paladija v katalizatorjih) na Kitajskem in v ZDA dodatno povečuje vrzel med ponudbo in povpraševanjem. Paladij je v trendu rasti od leta 2008, 14. aprila pa je dosegel najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih.

Pri srebru ostanimo pozorni na kritično mejo 22 dolarjev za trojsko unčo, porast cene srebra nad ta nivo lahko pomeni zagon nove rasti.

Nekaj zadnjih let smo bili priča neizmerni rasti kitajske ekonomije. Posledično je bilo povpraševanje po surovinah visoko in je na trgih povzročilo rast cen. V zadnjih nekaj mesecih se je rast upočasnila, izvoz je padel za približno 20 odstotkov. Kitajska glavnino zlata še vedno uvaža iz Evrope preko Hong Konga. Od februarja letos tudi vse več poslovnih bank na Kitajskem pridobiva dovoljenja za uvoz zlata, piše The Aden Forecast.

V poročilu China’s gold market: progress and prospects, WGC predvideva 20 odstotkov večje povpraševanje privatnega sektorja na Kitajskem do leta 2017 oziroma s trenutnih 1.132 na 1.350 ton letno. V letu 2013 je povpraševanje po fizičnem zlatu na Kitajskem doseglo rekordne vrednosti in Kitajska je s tem postala največji trg zlata. Po napovedih WGC bo povpraševanje v prihodnjih letih trajno raslo, kar predstavlja močno podporo tudi rasti cene.

Kljub uvoznim omejitvam se je v Indiji leta 2013 prodalo 975 ton zlata, in po napovedih strokovnjakov bo letos približno enako. Kot posledica uvoznih omejitev se je proračunski primanjkljaj Indije v zadnjem letu zmanjšal iz 88 na 45 milijard dolarjev. Obenem se je povečalo tihotapljenje zlata in trenutno obsega okoli 200 ton, od tega oblasti zasežejo manj kot odstotek, poroča Sharps Pixley.

V prvih 3 mesecih letos je cena zlata narasla za 16 odstotkov. V marcu je zlato doseglo najvišje vrednosti v zadnjih 6 mesecih (14. marec 32,17 €/g; 17. marec 1392 $/unčo), tudi na račun nestabilnih političnih razmer v Rusiji in Ukrajini, zaradi česar se je povečalo povpraševanje po zlatu kot varni naložbi. Zasedanju FOMC (18. in 19. marca) je sledila korekcija cene zlata na podlagi boljših znakov okrevanja ameriškega gospodarstva. Naslednje zasedanje bo potekalo 29. in 30. aprila.

Povprečje cene zlata se je v zadnjih treh mesecih ustalilo na približno 1.280 dolarjev za trojsko unčo in sklepamo, da je ta vrednost lahko odskočna deska za rast cene v naslednjih mesecih. Tehnične analize kažejo na veliko verjetnost, da je cena zlata dosegla dno. Povpraševanje po zlatu v fizični obliki je na osnovi podatkov WGC še vedno v porastu. K temu so pripomogli tudi zadnji politični dogodki v Ukrajini in Rusiji. The Aden Forecast, katerega spremljamo vrsto let, in naši podatki kažejo na to, da cena zlata lahko prične naraščati že v mesecih pred poletjem. Upoštevajoč sezonsko komponento oziroma pogosteje nižjo ceno v poletnih mesecih, pa se lahko rast začne šele z jesenjo.

 

Vir:  The Aden Forecast in World Gold Council (WGC)