DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin, april 2015

Vir: The Aden Forecast

Cena zlata in rudarskih delnic je od sredine marca poskočila in dosegla najvišji nivo v zadnjih sedmih tednih. Ni naključje, da je bila vrednost dolarja v sredini marca najnižja. Cena zlata je dokaj visoko nad nivojem iz novembra, torej najnižjim nivojem lani. Po tehničnih analizah je zelo verjetno, da bo tudi v prihodnjih mesecih cena zlata postopoma rastla. Cena zlata je sicer pod pritiskom zaradi močnega dolarja in rasti delniških trgov.

Vrednost dolarja in zlata se v splošnem gibata v nasprotni smeri, vendar zaradi vpliva drugih dejavnikov temu ni vedno tako. Močan dolar ne vpliva le na ceno zlata, ampak slabo vpliva na podjetja, tudi na države v razvoju, torej na splošno slabo vpliva na svetovno gospodarstvo. Vprašanje časa je, kdaj lahko pričakujemo obrat v vrednosti dolarja in posledično v vrednosti zlata. V zadnjem mesecu je cena zlata narasla tudi zaradi pregretega trga delnic, izredno nizkih obrestnih mer, upočasnitve rasti svetovnih gospodarstev in kritičnih razmer v Jemnu. Trenutna potrošnja je na zelo nizkem nivoju, zaradi česar okrevanje gospodarstva poteka počasi, pravzaprav najpočasneje od povojnih časov. Obstaja velika verjetnost, da bo Fed preložila napovedano zvišanje obrestnih mer. Zlato je kot varno zatočišče najbolj smotrna naložba v negotovih oziroma kriznih razmerah.

april 2015

Od novembra lani do danes je cena zlata porastla v večini svetovnih valut, rast cene tako v evrih kot tudi v dolarjih pa nakazuje na izredno moč, ki jo od tedaj pridobiva. Porast cene zlata nad 1.300 dolarjev za trojsko unčo lahko pomeni začetek novega bikovskega trenda.

The Aden Forecast ocenjuje, da bo to leto najbrž zadnje, ko bo nakup zlata ugoden. Tega se dobro zaveda Kitajska. Koos Jansen, strokovnjak na področju naložbenega zlata, je povzel, da je povpraševanje Kitajske po fizičnem zlatu od leta 2013 poskočilo za 33 odstotkov. Kar je precej impresivno, saj Kitajska proizvede največ zlata na svetu, kljub temu pa ga ogromno še dodatno uvozi. Podobno je v Indiji – v tem letu je Indija sicer uvozila že 23 ton zlata.

Po podatkih WGC so v letu 2014 centralne banke na letni ravni akumulirale skoraj največ zlata v zadnjih 50 letih. Največ zlata so doslej centralne banke kupile v letu 2012. Lani je s 36 odstotki največ zlata kupila Rusija. Ukrajina je na drugi strani zlato prodajala, večino tega zlata pa je kupila Rusija.

Cena srebra je v zadnjem mesecu sledila ceni zlata in poskočila. Srebro ima močno podporo pri 15 dolarjih za trojsko unčo. Bikovski trend bi za srebro lahko nastopil pri 18.5 dolarjih za trojsko unčo. V marcu je cena paladija v dolarjih padla, beležili smo velike prodaje ETF-ov na paladij (največje od avgusta lani). Paladij ima podporo pri 760 dolarjih za trojsko unčo, vendar padec cene v naslednjih mesecih ni izključen. Cena platine je v marcu padla na najnižji nivo v zadnjih petih letih, vendar je trenutno stabilna nad 1.100 dolarji za trojsko unčo. Dokler cena ne preseže tehnične meje 1.200 dolarjev za trojsko unčo, lahko pričakujemo tudi nihanja navzdol.

Prevod: Špela Poljak