DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Zlato za naložbe – povpraševanje se je v letu 2009 podvojilo, ugotavlja GFMS

Vodilna institucija na svetu za analizo trga plemenitih kovin GFMS je v zadnji objavi trgovanja s plemenitimi kovinami podala celoletno študijo svetovnega trga zlata. V letu 2009 se je povpraševanje po naložbenem zlatu podvojilo, na 1.820 ton, medtem ko je povpraševanje po zlatu za nakit padlo za 23 odstotkov, na 1.687 ton. Natančnih podatkov o količini nakopanega zlata s strani svetovnih rudnikov še ni, lahko pa rečemo, da je ocena 2.553 ton dokaj realna in pomeni največjo količino nakopanega zlata v zadnjih šestih letih. Pred 12 leti, ko je bila svetovna industrija nakita še v vzponu, so porabili 3.294 ton zlata (kopanega in recikliranega).

Največ zlata v svetu po podatkih China Gold Association in pisanju časopisa The Economic Times pridobi Kitajska, za katero je bilo leto 2009 rekordno, z izkopanimi 319 tonami, sledi Avstralija, na tretjem mestu je v zadnjih nekaj letih vedno vodilna Južnoafriška republika.

Direktor GFMS, Philip Klapwyik, nam je posredoval informacijo iz prve roke, ki pravi, da so pri napovedih cen zlata za leto 2010 zelo previdni, pričakujejo ceno 1.200 $ za trojaško unčo (31,1035 g) do poletja. Hkrati evropske centralne banke niso napovedale prodaje monetarnega zlata, kar lahko povzroči trenutni manko na trgu. V letu 2010 GFMS ne pričakuje, da se bodo izkopi zlata povečali. Na Kitajskem se je število družb, ki pridobivajo zlato z državno direktivo iz 1.200 zmanjšalo na 700. Vzrok je bil zavajanje svetovne javnosti glede trženja delnic rudnikov, ki niso imeli potencialov za pridobivanje zlata. Kitajska je tudi med vodilnimi državami v svetu po porabi zlata za nakit, 316 ton, kar pa je še vedno 60 ton manj kot v Indiji.

V nekaterih evropskih državah se že drugo leto zapored povečuje količina odkupljenega lomljenega zlata za predelave. Cena za čisto zlato 999,9/1000 je bila na dan novega leta 24,65 €/g, današnja cena znaša 25,85 €/g.

Opozorilo naložbenikom še vedno velja, in sicer da kupujejo palice izdelane iz plemenitih kovin z Good delivery statusom iz Londona. Vse več je namreč primerov, da nam naložbeniki nudijo v odkup palice brez ustreznih dodatnih oznak, katere ne moremo ponuditi v nadaljnjo prodajo za naložbo, saj v evropskem prostoru niso likvidne. Švicarska kovnica jih neposredno odkupi z odbitki glede na borzno ceno, saj je potrebna ponovna predelava in preverjanje čistine. Več podatkov o tem lahko pridobite na sedežu naše družbe.

Zlato v fizični obliki je varna naložba, zato so naložbeniki dolžni sami poskrbeti za varno hrambo.

Platina

V začetku letošnjega leta se je povpraševanje po platini tako v Sloveniji kot tudi v svetu povečalo največ s strani gospodarskih družb, ki platino kupujejo kot varno naložbo. Lonmin iz Južnoafriške republike, tretja največja družba za pridobivanje platine v svetu, je posredovala podatke za zadnji kvartal 2009. Pridobila je 109.044 unč platine (3,5 tone), kar predstavlja 13,6 odstotkov manj kot leto prej. V tej republiki imajo še naprej težave s predrago električno energijo. Ta strošek pomembno vpliva na osnovno ceno platine.

Pri GFMS so pričakovali znižanje cene platine, vendar na osnovi novejših podatkov o zmanjšani proizvodnji, očitno temu ne bo tako. Cena  v začetku januarja za gram platine je bila 33,01 €, danes je za gram potrebno odšteti 35,82 €.

Srebro

Borzna cena srebra se giblje še vedno v okviru razmerja z zlatom, po podatkih GFMS pričakujemo, da bi se lahko znižala na 13 $ za unčo. Aktualna cena je 15,37 $ za unčo oziroma 364 € za 1000 g srebra, čistine 999/1000.

Valutna razmerja

Rast vrednosti ameriškega dolarja nasproti evru zaradi evropske krize (Grčija) vpliva na rast cene zlata. Večinoma je obratno sorazmerna, tokrat temu ni tako. Z rastjo ameriškega dolarja smo bili v zadnjem tednu priča tudi rasti cene zlata. V ZDA je v pripravi nova regulativa na področju trgovanja s kovinami, zato tudi ta podatek ne izključuje možnosti vpliva na ceno.

Irena Moro, direktorica družbe Moro