DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Povpraševanje po paladiju se bo povečalo za 7.3 odstotke

Zaradi naraščanja primanjkljaja na trgu paladija in globalne rasti prodaje avtomobilov cena paladija obeta pozitiven trend v obdobju 2014-17, pravijo analitiki in strokovnjaki s področja trga plemenitih kovin iz banke HSBC.

Na ponudbeni strani trga paladija opažajo zmanjšanje tradicionalnih virov, izvoz paladija iz Rusije upada že leta. Najvišja količina paladija iz ruskih zalog je bila zabeležena leta 2007 v višini 1,5 milijon trojskih unč oziroma 46,7 ton, v letu 2013 pa le še 1 milijon trojskih unč oziroma 31,1 tone. Ruskega paladija počasi zmanjkuje. Količina paladija, ki ga je Rusija izvozila v letu 2013, predstavlja le dva odstotka celotne svetovne ponudbe paladija. V letu 2007, ko je Rusija izvozila največ paladija v zgodovini, je ta delež znašal 17 odstotkov. Dodatne nove količine paladija bosta priskrbel Bushveld iz Južne Afrike in Great Dyke iz Zimbabveja, oba rudnika sta namreč bogata s paladijem.

V letu 2013 se je povpraševanje nekoliko zmanjšalo predvsem na račun upada investicijskega  povpraševanja. Celotno svetovno povpraševanje je upadlo za 5,9 odstotka na 7,17 milijonov trojskih unč oziroma 223 ton. Analitiki ocenjujejo, da se lahko v letošnjem letu povpraševanje poveča za 7,3 odstotke oziroma 7,69 milijonov trojskih unč (239 ton) predvsem na račun rasti avtomobilske industrije. Tudi v primeru prenehanja trenutnih stavk rudarjev v Južni Afriki bo močna podpora ceni paladija povečano povpraševanje. Predpostavka velja v primeru postopnega okrevanja največjih svetovnih gospodarstev, kar bo pripomoglo k večjemu industrijskemu povpraševanju po paladiju.

 

Na osnovi pričakovane rasti povpraševanja, bo primanjkljaj paladija na trgu v povprečju dosegel 15 odstotkov povpraševanja v obdobju 2014-17. Razmeram na trgu se bo prilagodila tudi cena paladija, ki naj bi po napovedih HSBC v tem letu presegla 750 dolarjev za trojsko unčo, v naslednjem letu lahko doseže 900 dolarjev za trojsko unčo.

V družbi Moro lahko paladij kupite TUKAJ.