DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

PALADIJ – kovina moderne dobe

Paladij je prav gotovo plemenita kovina moderne dobe, saj je zaradi širokega spektra porabe postal zelo iskan. Največji odjemalci so večje svetovne zlatarske obrti in avtomobilska industrija. Vse bolj pa se uporablja tudi v nano tehnologiji.

Pri izdelavi belega zlata je paladij popolnoma izpodrinil sicer cenejši, vendar nekvaliteten nikelj. Morda še zanimivost, da izdelki iz belega zlata dobijo lepši sijaj, če se rodinirajo. Rodij je namreč prav tako plemenita kovina, ki dosega ceno 6.350,00 USD za unčo.

Vsestranska uporaba paladija je torej spodbudila večje povpraševanje, kar se že močno odraža na postopni rasti cene te kovine.

Paladij v avtomobilizmu

Paladija na leto pridobijo največ 400 ton, in sicer na glavnih nahajališčih v Rusiji in Južnoafriški republiki. Kar 220 ton oziroma okoli polovico letne pridobitve se že uporabi za izdelavo katalizatorjev v ZDA in na Japonskem. Za boljše razumevanje naj navedemo, da se je leta 2005 porabilo kar 9 odstotkov ali 3,85 miljonov unč paladija več kot leto pred tem.

Strožje okoljevarstvene norme, ki bodo v EU veljale od leta 2008 pri izdelavi katalizatorjev pa bodo povzročile večje povpraševanje po paladiju. EU namreč želi z Zakonom o obvezni uporabi paladija pri izdelavi katalizatorjev doseči, da se zmanjša onesnaženje okolja. Paladij recimo omogoča v katalizatorju izgorevanje plinov do 950ºC, platina pa samo do 650ºC. Torej avtomobilska industrija praktično nima izbire!

Ali je res boljši celo od platine?

Za nepoznavalce razmer se postavlja vprašanje, zakaj je uporaba te bele kovine, katero večina ljudi menja za srebro, pravzaprav boljša od platine? Europa že ima bogate izkušnje z uporabo paladija pri izdelavi nakita. Tudi na Kitajskem je ta kovina pri izdelavi belega zlata že izpodrinia veliko cenejši, med drugim tudi alergen, nikelj. Paladij je vreden več kot platina in tudi malo več kot polovico vrednosti zlata.

Svetovna poraba paladija je bila 2004 leta 250.000 unč oziroma 7.775,87 kg, v letu kasneje pa že 1,43 miljonov unč oziroma 44.477,97 kg. Dejstvo je, da je povpraševanje v dveh letih poraslo celo za 600 odstotkov in temu trendu ne vidimo konca.

Cena paladija je bila 18. aprila pred dvema letoma 198 USD za unčo, na isti dan pred letom dni je cena narasla na 354,75 USD za unčo, danes, 18.aprila pa je bila dopoldanska londonska cena zaključena na 374,00 USD za unčo. Prednost naložbe v paladij je namreč tudi ta, da se vedno odkupi po borzni ceni, od fizičnih oseb brez DDV.

Več kot 400 dolarjev za unčo paladija

Podjetje Moro&Kunst od lanskega leta napoveduje povišanje cene paladija, predvsem zaradi že omenjenega zakona. Kljub temu je kar nekaj potencialnih kupcev od nakupa odvrnilo obvezno plačilo dodatnih 20 odstotkov DDV. A če raste cena, raste tudi interes. Rast cene bele kovine moderne dobe za leto 2007 pa napoveduje tudi trideset vidnejših predstavnikov bank, skladov, rudnikov stanovskega združenja London Bullion Market Association, in to povprečno do 440 USD za unčo.

Podatke smo za našo spletno stran povzeli že leta 2005 na osnovi poročil banke Societe Generale, najnovejše podatke pa nam je posredovala ABN Amro banka iz Züricha.

Pripravila: Irena Kunstelj MORO