DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

NOVO: Zlatnik Avstrijska cesarska krona in srebrnik Koroška z odtisnjeno slovensko besedo

Zbirateljska avstrijska kovanca prvič lahko kupite tudi v Sloveniji.  Nov zlatnik, Avstrijska cesarska krona je zadnji  iz serije kovancev Habsburške krone (Kronen der Habsburger) in izide 14. novembra. Zelo zanimiv za zbiratelje je srebrnik Koroška (Kӓrnten) prvi z odtisnjeno slovensko besedo.  Gre za drugi kovanec od devetih iz serije Zvezne avstrijske dežele in je bil  izdan 26. septembra letos. Oba kovanca že lahko kupite v naši družbi.

Zlatnik Avstrijska cesarska krona

Na eni strani kovanca je upodobljena  krona cesarja Rudolfa II., ki je bila narejena leta 1602 v Pragi. Krona je sestavljena iz treh delov: obroča, loka in mitre. Hranijo jo v gradu Hofburg na Dunaju, v družinski zakladnici Habsburžanov, skupaj z drugimi neprecenljivimi relikvijami svetega rimskega in avstroogrskega imperija. Na drugi strani zlatnika pa je portret avstrijskega cesarja Franca Jožefa s slike Juliusa Viktorja Bergerja, ki je razstavljena na dunajskem vrhovnem sodišču. V ozadju je avstroogrski grb z dvoglavim orlom.

Kovanec je izdelan v proof tehniki in ga prejmete v šatulji skupaj z oštevilčenim certifikatom. Za zbiratelje je pomemben podatek, da je bilo izdanih 30 tisoč kovancev. Masa zlatnika je 16,23 g, čistina 986/1000, premer 30 mm in nominalna vrednost 100 evrov.

Srebrnik Koroška – prvi avstrijski kovanec z odtisnjeno slovensko besedo

Avstrijska kovnica Münze Österreich se je odločila za zanimiv mladosten pristop k promociji kovancev . V desetih zveznih deželah so po šolah razpisali natečaj za najboljšo sliko, ki bo nato upodobljena na kovancu. Do zdaj sta izšla dva srebrnika, Štajerske in Koroške. Na Koroškem je zmagal desetletni Philip Ogris. Koroška, avstrijska zvezna dežela na jugu Avstrije, ima številne dvojezične šole, zato je Philip ob risbi zapisal ime njegove dežele v nemškem in slovenskem jeziku. Narisal pa je znamenitega celovškega zmaja, visoke koroške gore in jezero Wörthersee. Prav zaradi dvojezičnosti je kovanec pritegnil širšo medijsko pozornost.

Na prvi strani kovanca je upodobljena starodavna oblika lova, sokolarstvo, ki jo je UNESCO razglasil za nematerialno svetovno kulturno dediščino.

Srebrnik je izdelan v proof tehniki. Masa kovanca je 17,30 g, čistina 925/1000, premer 32 mm in nominalna vrednost 10 evrov.