DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Novi kovanci Vatikana, tokrat z izpostavljenim grbom

Zbirateljski kovanci, ki jih vsako leto izda Vatikan so zaradi nizke naklade izjemno priljubljeni med zbiratelji. V začetku letošnjega leta so italijanski mediji objavili, da se je v letu 2017 podoba papeža na kovancih zamenjala z njegovim grbom. Papež namreč  odloča o podobi, ki se pojavila na tako imenovani nacionalni strani kovancev.

Grb je papež Frančišek izbral ob svoji škofovski posvetitvi. Ščit modre barve obdajajo papeški simboli, ki jih je v grbu imel tudi papež Benedikt XVI. Gre za papeško mitro med dvema prekrižanima ključema zlate in srebrne barve, ki sta povezana z rdečo vrvjo. V osrednjem delu ščita modre barve se nahajajo simboli reda Družbe Jezusove, rumeno sonce z žarki, izpisan pa je tudi Kristusov monogram IHS rdeče barve. Iz črke H se dviga križ, oblikovan iz treh žebljev. Pod soncem sta zvezda, simbol Device Marije, na levi strani, in na desni strani cvet, simbol sv. Jožefa.  Po ščitom je izpisano geslo Miserando atque eligendo (Z usmiljenjem in izvolitvijo).

Papeški kovanci se kujejo, čeprav pogosto neredno, že od časa papeža Zaharije (741-752). Papeški kovanci niso bili nakovani med leti 984 in 1304, verjetno zato, ker je v tistem času Rimski senat poskušal prevzeti oblast v Vatikanu. Leta 1143 je lokalno kovnico prevzel Rim, leta 1188 pa je bil sklenjen sporazum s papežem Klementom III, s katerim je polovica dobička kovnice pripadala županu. Sodobna Italija je septembra 1870 prevzela papeško kovnico in v večji meri kovala kovance za Italijo in ne Vatikan. Šele leta 1929 so v kovnici začeli kovati kovance posebej za neodvisno mestno državo Vatikan. Od papeža Pija XI. (1922-1939) dalje, so vsi papeži izdali svoje kovance. Papež z najmanj kovanci, srebrnikom za 1000 lir, je Papež Janez Pavel I., ki je papeževal samo 33 dni.

Vatikanske kovance kujejo v italijanski državni kovnici Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato, prodaja pa jih Vatikanski urad za filatelijo in numizmatiko Ufficio Filatelico e Numismatico. Pravilo je, da lahko kovnica vsako leto za Vatikan nakuje maksimalno za milijon evrov kovancev v njihovi nominalni vrednosti.

Program izdaje zlatnikov in srebrnikov za leto 2017

  • Zbirka evrokovancev z zlatnikom, masa 15 g, nominala 50 evrov, Proof (tehnika polirane plošče)
  • Srebrnik, masa 18 g, nominala 5 evrov – 50° Giornata Mondiale della Pace (Svetovni dan miru)
  • Srebrnik, masa 22 g, nominala 10 evrov – XXV Giornata Mondiale del Malato (Svetovni dan bolnikov )

  • Zlatnik, masa 3 g, nominala 10 evrov – Il Battesimo – MMXVII (Sveti krst )
  • Zlatnik, masa 6 g, nominala 20 evrov – Pontificia Basilica di S. Antonio in Padova (Bazilika sv. Antona Padovanskega)
  • Zlatnik, masa 15 g, nominala 50 evrov – Pontificia Basilica di S. Antonio in Padova (Bazilika sv. Antona Padovanskega)

  • Zlatnik, masa 30 g, nominala 100 – San Giovanni Evangelista (Janez Evangelist)
  • Zlatnik, masa 40 g, nominala 200 – Le Virtù Cardinali: Fortezza (Trdnost)

Spletni nakup kovancev Vatikana lahko opravite TUKAJ.

Anja Babij, nu*********@mo**.si