DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Nova serija srebrnikov dunajske kovnice, Viteške zgodbe

Srebrnik Vitezi lahko kupite TUKAJ

Dunajska kovnica Austrian Mint se je ob letošnjem jubilejnem letu, ko praznuje 825. obletnico delovanja, odločila, da izda kar nekaj zanimivih kovancev, med katerimi pričakujemo tudi serijo petih srebrnikov Viteške zgodbe. Prvi srebrnik, poimenovan Viteštvo, bo izšel 10. aprila in bo posvečen zadnjemu vitezu in rimskemu cesarju Maksimilijanu I.

V letošnjem letu obeležujemo 500. obletnico njegove smrti. Rodil se je leta 1459 v mestu Wiener Neustadt. Leta 1477 se je poročil z Marijo Burgundsko in s tem postal burgundski vojvoda. Bil je tudi vodja viteškega reda plemiške elite Zlato runo, znanega po najvišjem odlikovanju dunajskega dvora.

Edini dedič Habsburžanov ni bil vselej plemenit in viteški. Strastno je podpiral likovno umetnost in govoril sedem jezikov, med njimi menda tudi slovensko. Znan je bil po drznosti  in tekmovalnosti v viteških bojih. In prav ta motiv je prikazan na srebrniku, saj je na njem podoba pogumnega viteza z mečem v rokah, na konju v galopu, sredi viteškega boja.  Na sprednji strani kovanca je portret Maksimilijana I., s kopjem v rokah in levom na desni strani, ki drži njegov grb.

Kovanec je kovan v PROOF kvaliteti, naklada je 30.000, masa 16,82 g in čistina srebra 925/1000. Na voljo je tudi elegantna lesena šatulja za celotno zbirko. Kovnica je zbirateljem ponudila tudi slikovit album v nemškem jeziku, kjer je prostor za pet srebrnikov Viteške zgodbe in tri srebrnike iz serije 825. obletnica dunajske kovnice.