DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Nova knjiga Luja Šproharja

»Stvari pridejo prepozno, ko me ne zanimajo več,« je dejal dr. Luj Šprohar na predstavitvi svoje nove knjige Prehlad v duši.  Tematika je  zanimiva za vsakega, saj opisuje vpetost in zasužnjenost z odnosi. Izzid knjige v nakladi 1000 izvodov je podprla tudi družba Moro.

Prva predstavitev knjige Prehlad v duši je bila v Pen klubu v Ljubljani (na fotografiji dr. Luj Šprohar, Tomaž Domicelj in Boris Cavazza).

Avtor je o svojem preteklem delu na spletni strani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih zapisal: »Moja prva knjiga je izšla leta 1985 pri Prešernovi družbi in je imela naslov Proti življenju za zaveso. Prvi natis je obsegal 3000 izvodov. Čez nekaj mesecev mu je sledil dotis s 7000 izvodi. V knjigi sem opisoval življenje v Zavodu za slepo in slabovidno mladino, kjer sem prebil štiri leta. Poanta knjige pa je bila izgubljanje. Vsega, od vida do mladostne naivnosti doma, ker sem se zaradi preselitve v internat odtujil staršem in vrstnikom z ulice.

Leta 1986 je sledila druga knjiga z naslovom Tudi jaz vidim. Bila je nadaljevanje prve in je bila uvrščena v letno zbirko Prešernove družbe za leto 1986. Izšla je v 35.000 izvodih. V tej knjigi pa je šlo za opisovanje nasprotnih procesov pridobivanja, se pravi izobrazbe, standarda, samozavesti in socialne vključenosti.

Tretja knjiga je nosila naslov Skok čez plot in je izšla pri založbi Feniks. Podrobnih podatkov nimam, ker me je založnik plačal kar z izvodi knjige, ki sem jih prodajal preko znanca. Vse tri skupaj sestavljajo trilogijo z naslovom Zbogom slepčevstvo. V knjigah sem v precejšnji meri popisal svet slepih ljudi in odnos družbe do slepote. Ker mi je bilo že na začetku moje pisateljske kariere jasno, da je slepota grozljiv pojav, ki se ga ljudje boje, sem ves material zavil v bolj žgečkljive teme, kot sta spolnost in humor. To je bila zmagovalna formula, ki me je izstrelila med literarne zvezde.

V četrti knjigi z naslovom Prazna ulica sem opisoval odnos med starši in otroki skozi vse čustvene dimenzije teh relacij. Izdal sem jo v samozaložbi, v 1000 izvodih. Ker sem bil takrat že renomiran pisatelj, so mi knjigo odkupovali tako v javnih knjižnicah kot tudi v osnovnih in srednjih šolah. Knjiga je izšla leta 1995.

Peta knjiga nosi naslov Konj v kavi. Opisuje odnos med moškim in žensko skozi erotiko, prijateljstvo in zvestobo. Izšla je leta 2005, tudi v samozaložbi po istem principu.

Šesta knjiga ima naslov Iluzije so utrujene in je nekakšen prerez petdesetih let skozi oči nekoliko utrujenega šaljivca in proučevalca medsebojnih odnosov. Izšla je leta 2008 (samozaložba).«

Barbara Režek