DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Nov srebrnik v čast prvi dami Evrope, cesarici Mariji Tereziji

Čez nekaj dni, mesec pred 300. obletnico rojstva cesarice Marije Terezije (1717 – 1780), bo kovnica Austrian Mint izdala prvi kovanec iz serije CESARICA MARIJA TEREZIJA.

Štirje kovanci, izdani v letošnjem in naslednjem letu, se bodo imenovali po vladaričinih odlikah kot so pogum, pravičnost, sočutnost in preudarnost. Na srebrnikih lahko pričakujemo štiri različne portrete cesarice, povzete po originalnih motivih medalj, ki so bile nakovane v času njenega vladanja. To so portret iz mladosti, portret s soprogom Francem I. Štefanom, portret vdove in portret z naslednikom Jožefom II. Zanimivost srebrnikov je visok relief, ki daje kovancem poseben starinski videz.

Nepripravljena na vlogo vladarice je Marija Terezija leta 1740 nepričakovano prišla na oblast. Kljub mladosti, si je s pogumom in odločnostjo kmalu prislužila spoštovanje sovražnikov imperija.

Prvi srebrnik iz serije Cesarica Marija Terezija, POGUM IN ODLOČNOST

Na sprednji strani kovanca je portret cesarice iz mladosti, povzet po medalji graverja Matthäusa Donnerja, zadnja stran pa prikazuje boginjo Minervo, ki simbolizira trdnost in odločnost cesarice.

Masa kovanca: 22,42 g
Čistina srebra: 925/1000
Premer: 34 mm
Nominala: 20 €
Naklada: 30.000

Srebrnik lahko kupite v prednaročilu po ceni 61 €.


Za zbiratelje je na voljo tudi čudovit album za srebrnike (štirje iz serije Cesarica Marija Terezija + Taler) po ceni 15 €. Tekst na albumu je v nemškem in angleškem jeziku.


Prevod in priredba: Anja Babij

Cesarica Marija Terezija na srebrniku, Talerju  je naslov zanimivega članka, ki ga lahko preberete TUKAJ.