DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Nenaden padec cene zlata

S fizičnim zlatom se trguje na londonski borzi plemenitih kovin, kjer je bil za pogodbene nakupe v petek, 12. aprila 2013 določen fixing 1.535,50 $ za trojsko unčo – http://www.goldfixing.com/today’sprices.htm.

Na zaprtje evropskih finančnih trgov so čakali institucionalni vlagatelji, ki so na COMEX-u, pri trgovanju z zlatom ponovno dokazali svojo moč. Nenadnega naglega padca cene zlata enostavno ni bilo možno predvideti. Najnižja dosežena cena je bila 1.491,40 ameriških dolarjev za trojsko unčo. Petek je sicer dan, ko se trgovanje umirja. Tokrat je bilo zaradi očitnih interesov posameznih institucionalnih akterjev na COMEX–u zelo dinamično trgovanje, usmerjeno v znižanje cene zlata. Cilj je jasen, glede na brezizhodne razmere na finančnih trgih se mora naložbenike odvrniti od nakupov plemenitih kovin.  

COMEX, glavna borza v New Yorku, kjer trgujejo z zlatom na osnovi terminskih poslov večje borzno-posredniške hiše, banke in posamezniki, je po zaprtju evropskih finančnih trgov, nepričakovano, s špekulacijskimi kratkoročnimi terminskimi prodajami ceno zlata iz 1.535,40 ameriških dolerjev za trojsko unčo (cena je veljala za podporno pri tehničnih analizah) zbil na 1.491,40 ameriških dolarjev, kar je najnižja cena po juliju 2011. Pri sklenitvi terminskih pogodb kupci določijo najnižjo mejo do katere trgujejo, in s tem zavarujejo svoj uložen znesek. Na COMEX–u je bila postavljena meja 1.535,40 ameriških dolarjev. Ker ni bilo podpore v ponovnih nakupih, so se obstoječe pogodbe neposredno prekinile.

Najvišja cena zlata je bila septembra 2011, to je 1.923,70 ameriških dolarjev, kar je za 22 odstotkov več od petkove cene  1.491,40 ameriških dolarjev za trojsko unčo.

Dnevni obseg trgovanja z zlatom je 240 milijard ameriških dolerjev, kar predstavlja 5.000 ton virtualnega zlata oziroma približno dve letni proizvodnji (leto 2012 – 2.860,60 ton). To pomeni, da je kilogramska zlata palica, ki jo kupite, dnevno večkrat prodana na borzi COMEX v obliki vrednostnih papirjev. Letna proizvodnja je v enem letu po podatkih Thomson Reuters GFMS fizično tudi prodana. Toliko za lažje razumevanje, kako se dosežejo špekulacije pri cenah zlata.

Centralne banke so v letošnjem letu eni od glavnih kupcev zlata. Letu 2012 je bilo po podatkih WGC drugo leto v zgodovini po največji prodaji fizičnega zlata. To pomeni, da dejanskega razloga za padec cene ni, gledano na fizično zlato.  

WGC v letu 2013 priporoča zlato kot jedro naložbe tako zaradi povečanja količine denarja v obtoku vseh večjih valut, nezaposlenosti, kot tudi zato, ker ni videti začetka gospodarske rasti, ne v ZDA ne v Evropi.

Nenaden padec cene je presenetil večino naložbenikov na trgu. Na osnovi naših današnjih kredibilnih informacij, je z naložbo potrebno biti potrpežljiv, saj cena zlata še ni dosegla svoj najvišji nivo. Trenutno se vrtimo v deflacijskem okolju, saj je v ZDA in Evropi kupna moč vse manjša. Naložbenikom priporočamo, da spremljajo ceno zlata in se preudarno odločajo za nove nakupe. Trgi so nam v teh dneh pokazali, da zlato ni naložba za špekulacijo.