DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Naložbeno zlato kot zavarovanje premoženja, komentar Irena Moro

V noči na 26. januar pričakujemo, da bo FED dvignil obrestno mero, s tem se bo okrepil ameriški dolar in lahko povzroči dvig cene zlata v evrih. V ECB so izjavili, da bo zelo malo verjetno, da se bo v letošnjem letu zviševala obrestne mere. Namreč, inflacija ostaja visoka, ravno tako ostaja visoka cena strateških kovin. Še vedno ima na delovanje in razvoj svetovnega gospodarstva močan vpliv COVID-19 s svojimi mutacijami. Posledično v letošnjem letu pričakujemo moteno dobavo investicijskega zlata, kar se pri poslih že močno odraža. Za nas kot trgovce in posledično za vas, naložbenike so dolgi dobavni roki zaradi povečanega tveganja nesprejemljivi. Pomeni, da bomo na trgu v Sloveniji ponudili samo zlate palice in kovance s kratkimi dobavnimi roki; pomankanje na trgu je že občutno. Dobavitelji za Slovenijo so neposredno kovnice iz Švice, Argor Heraeus in Pamp, Nemčije, Heraeus in Avstrije, Münze Österreich. Razlog za nastale razmere je tudi pomanjkanje delovne sile v rudnikih, kovnicah plemenitih kovin, zato že drugo leto zapored beležijo občutno pomanjkanje zlata za predelavo. Le-to kovnicam predstavlja pomemben delež pri predelavi. Na ceno zlata bo v letošnjem letu vplivala manjša proizvodnja, višja inflacija in s tem povezani višji stroški pridobivanja zlata. Letno se v svetu iz rudnikov pridobi okoli 3.300 ton zlata, v nakit se ga predela 34 odstotkov, 7 odstotkov se ga uporabi v tehnoloških procesih, nakup centralnih bank predstavlja 17 odstotkov, v investicijsko zlato se ga predela 42 odstotkov.

Svetovni zlati svet (World Gold Council, WGC) s sedežem v Londonu je v decembru lani za letošnje leto napovedal podobno dinamiko gibanja cene zlata kot v prejšnjem letu. Namreč, največje investicijske banke so nepričakovano uspele za eno leto preložiti izvajanje odloka Banke za mednarodne poravnave v Baslu (BIS), da morajo biti vsi posli z zlatom pokriti s fizičnim zlatom v višini 85 odstotkov.

Na ceni zlata se odražajo mednarodni politični dogodki. V poročilu WGC ni vključena povečana grožnja vojaškega posredovanja v Ukrajini. Spor med Rusijo in Natom po besedah ameriškega predsednika lahko eskalira izven meja Ukrajine, kar predstavlja veliko nevarnost za Evropo, posledično lahko pričakujemo nenaden dvig cene zlata. Pomeni, da bo tudi v tem letu zlato služilo v portfelju kot zelo varna naložba in zaščita proti inflaciji. Izračun Oxford Economics kaže, da pri inflaciji večji od 3 odstotkov cena zlata naraste povprečno za 14 odstotkov.

Izredno cenimo vaše zaupanje, leto 2022 bo za trgovanje zelo zahtevno, tako na strani mednarodnega medbančnega poslovanja kot tudi na strani dobav plemenitih kovin. Naj pri vaši odločitvi o nakupu prevlada potreba po zaščiti premoženja in ne trenutna borzna cena. V času krize je pomembno, da imate nekaj zlata pri sebi, pod svojim nadzorom. V Sloveniji nas je kar nekaj ponudnikov investicijskega zlata, za naložbo se odločite čim prej.

Vabljeni,

Irena MORO, direktorica

 

Še informacija: v sredini lanskega leta je švicarska centralna banka SNB v celoti zamenjala papirnati denar, stari bankovci so neveljavni. Menjava je možna samo še v centralni banki v Švici.