DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

NALOŽBE V SREBRO – izjava za revijo Moje Finance

V gospodarski negotovosti, ki je pred nami, kot varno dolgoročno naložbo priporočamo zlato.

Naložba v fizično srebro je zelo specifična, saj mora biti naložbenik seznanjen, da pri kilogramski srebrni palici na trenutno borzno ceno plača okoli 10 odstotkov pribitka, kjer večina pripada kovnici, ter 20 odstotkov DDV. Srebro zaradi manjše specifične mase zahteva večje sefe, kar je dodatno povezano z višjimi stroški shranjevanja.

Naložbenik lahko srebro v EU pri redkih trgovcih proda po borzni ceni, nemalokrat z odbitkom, ki je lahko tudi do 15 odstoten. Velik manjko pri srebru je, da ga banke po Evropi ne odkupujejo, tako se naložbeniku likvidnost zmanjša.

Večina nakopanega srebra se še vedno porabi v industriji in menim, da se ga bo v času gospodarske recesije lahko porabilo manj. Za naslednjih pet let predvidevam, da je vsaka napoved glede hitre rasti zelo špekulativna. Zelo zanimiva je primerjava za zadnja tri leta – po podatkih ABN AMRO banke je vrednost srebra v evrih narasla za 63,65 odstotkov, zlata za 70,36 odstotkov.

V zadnjih petih letih je cena srebra narasla za 157,69 odstotkov, preračunano v evre, zlata pa za 130,93 odstotkov. To pomeni, da so naložbeniki, ki so svoje premoženje naložili v fizično zlato na boljšem, saj je le-to oproščeno plačila DDV, hkrati ima tudi večjo transparentnost glede prodaje.
Na osnovi podatkov, ki nam jih je 17. septembra na predavanju v Londonu podal inštitut za plemenite kovine GFMS, gospod Philip Klapwijk, sta zaradi pomanjkanja novih najdišč, ter zaradi izredno restriktivnega izvoza iz Rusije, za naložbe v prihodnje vse bolj zanimiva platina in paladij.

Na osnovi mojega obiska v minulem tednu v eni izmed nemških kovnic je srebra za enkrat na zalogi dovolj. Moramo se zavedati dejstva, da kovnice desetletja niso imele tako dobre priložnosti, da s srebrom lahko ustvarijo izredno dobre zaslužke. Cena je sedaj vsekakor prenizka, da bi ga prodajale. Do nadaljnega tudi v družbi Moro ne moremo naročati kilogramskih srebrnih palic!

Irena MORO