DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Najdražji zlati kovanec na svetu

Eden od najbolj redkih in najbolj iskanih (in s strani zbirateljev zaželjenih) zlatih kovancev na svetu, Dvojni orel iz leta 1933, je bil 30. julija 2002 prodan na dražbi pri Sotheby-u v New Yorku za rekordni znesek 7.59 mio US $.

Zlati kovanec, ki ima na eni strani upodobljen Kip svobode, na drugi pa orla, je bil skovan leta 1933 na vrhuncu depresije, krize 30-ih let prejšnjega stoletja. Kovanci pa nikoli niso prišli v obtok, ker je predsednik Roosevelt izdal zakon o ukinitvi zlate podlage. Vseh 445.500 kovancev, nominiranih na tedanjih 20 US $, so uskladiščili in nato, po ukazu, stopili leta 1937. Šele leta 1940 so ugotovili, da 10 kovancev ni bilo vrnjenih. Devet so jih sčasoma odkrili, en kovanec pa se je nekako pojavil v zbirki kralja Farouka v Egiptu. V 50-ih letih prejšnjega stoletja je zlatnik spet izginil, ponovno pa se je pojavil leta 1996, ko ga je britanski trgovec z zlatom skušal prodati ameriškim agentom pod krinko v New Yorku.

Po razvlečenem pravnem postopku so sprejeli odločitev, da kovanec prodajo na dražbi in zaslužek razdelijo med trgovca in sklad ameriških kovnic.

Kovanec je prijavljen na dražbo pri Sotheby-u ponovno v decembru 2005. Zanimivo bo spremljati, koliko bodo zanj iztržili tokrat?