DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Novo: na srebrniku upodobljen čebelji ples

Dunajska kovnica Austrian Mint je izdala nov, prav poseben kovanec, kjer je upodobjen čebelji ples, s katerim si čebele med seboj sporočajo, kje se nahaja vir hrane, pri tem pa se orientirajo glede na položaj sonca.

Srebrnik v masi 8,41 g je izdelan v nakladi 50.000 kovancev.

Ko čebela delavka, ki ima nalogo iskanja hrane, odkrije zadovoljiv vir hrane, se ob povratku v panj postavi na sat in se prične premikati v vzorcu osmice. V ravnem delu se pozibava z zadkom in pobrenčava s krili, na koncu pa se obrne vsakič v drugo smer in vrne na izhodišče. To gibanje lahko ponovi tudi do več desetkrat, delavke, ki so okrog nje, pa ga aktivno spremljajo.

Vedenje je prvi razvozlal avstrijski etolog Karl von Frisch. Ugotovil je, da vsebuje vzorec gibanja informacijo o oddaljenosti in smeri vira hrane. V 80. letih so to ugotovitev nesporno dokazali z uporabo robotske imitacije čebele, ki je s programiranim gibanjem rekrutirala sledilke, da so poletele v predvideno smer predvideno daleč.