DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

62,21 g srebrnik LUNIN KOLEDAR – ZAJEC 2023 Izdanih je bilo le 1888 srebrnikov. Kovanec ima zanimiv antični izgled in veliko drobnih detajlov. Prejmete ga v lepi šatulji, zato je primeren tudi kot darilo. Dobra izbira pred velikonočnimi prazniki.

Na avkciji v Berlinu prodano za 7,6 milijona evrov numizmatičnih kovancev

Avkcijska hiša Kűnker je ponovno dokazala, da obvlada evropski in svetovni prostor na področju numizmatike. Na redni letni avkciji, ki poteka v okviru mednarodnega berlinskega sejma World Money Fair, so letos prodali za skupaj  7,6 milijona evrov numizmatičnih kovancev. Cene slednjih so za povprečno 66 odstotkov presegle izklicne cene. Najdražje prodan kovanec je bil zlati ruski Nikolaj II za 5 rubljev z letnico 1895, za katerega je kupec odštel 180.000 evrov. Od tega so bili kovanci iz zbirke profesorja Helmuta Hahna prodani za 1.440.000 evrov, ruski kovanci pa za 1.800.000 evrov. Vsi so presegli izklicne cene za več kot 100 odstotkov.

Na sejmu se je tudi letos predstavilo več kot 300 razstavljavcev iz 50 držav sveta. Med njimi tudi dve slovenski podjetji. Obiskalo pa ga je več kot 15.000 ljudi.

Letošnji častni gost sejma je bila že drugič francoska državna kovnica Monnaie de Paris, ena najstarejših francoskih institucij, ustanovljena leta 864. Kovnica deluje na dveh lokacijah, v Parizu, kjer kujejo kovance in medalje iz plemenitih kovin, in v Pessacu, kjer kujejo obtočne evrske kovance za Francijo in druge države.  Na sejmu so predstavili projekt numizmatičnega kulturnega centra z motom Metalmorphoses.

Tekst in fotografije: Anja Babij