DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Letošnji kovanci RS so kovani v Rimu

Kovanci, ki jih je letos izdala Republika Slovenija, so prvič kovani v italijanski kovnici Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato S.p.A. iz Rima, kjer kujejo tudi znamenite in zelo iskane kovance Vatikana.

Nakup priložnostnih kovancev RS je v družbi Moro mogoč tudi preko spleta:

ZLATI PRILOŽNOSTNI KOVANCI RS
SREBRNI PRILOŽNOSTNI KOVANCI RS

Moro-RKS-01

Od junija so v obtoku in prodaji zbirateljski kovanci, ki obeležujejo 150. obletnico Rdečega križa na Slovenskem, in spominski kovanci, izdani ob 25. obletnici osamosvojitve RS. Poleg slednjih je Banka Slovenije izdala še zbirko tečajnih evrokovancev s slovensko nacionalno stranjo. Ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem je bil izdan zbirateljski zlatnik, srebrnik in dvokovinski kovanec za tri evre, na voljo tudi v tehniki kovanja z visokim sijajem.

V Sloveniji se v skladu z zakonodajo EU, priložnostni kovanci delijo na spominske in zbirateljske.  Zbirateljski kovanci se izdajajo ob največ dveh dogodkih v letu. Izdelani so iz zlata, srebra in kovin, ki jih določi RS. Od kovancev v obtoku se razlikujejo po barvi, premeru in teži. Nominalna vrednost je izražena v evrih, vendar se razlikuje od nominale tečajnih kovancev. Zbirateljski kovanci so zakonito plačilno sredstvo po njihovi nominalni vrednosti na območju RS, v drugih državah pa imajo numizmatično vrednost.

Spominski kovanci so enaki tečajnim kovancem za dva evra. Imajo skupno evropsko stran in nacionalno stran z motivom, s katerim se zaznamuje dogodek širšega mednarodnega pomena oziroma večjega pomena za RS. V Sloveniji se izdajajo na podlagi Zakona o priložnostnih kovancih ob enem dogodku na leto. Spominski kovanci so plačilno sredstvo v vseh državah članicah evroobmočja. Letošnji kovanec za dva evra obeležuje 25. obletnico osamosvojitve RS.

Anja Babij, numizmatičarka