DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Največje povpraševanje po fizičnem zlatu po letu 2013; Irena Moro

Povpraševanje po fizičnem zlatu je na svetovnem trgu v letu 2016 naraslo za 2 odstoka kar znaša 4309 ton in je največje po letu 2013, piše v najnovejšem poročilu World Gold Council.

Trenutne politične razmere v svetu –  od Brexita do Trumpa –  so v prid rasti cene zlata. Hkrati je tveganje za porast inflacijske stopnje v ZDA veliko, kar bo povzročilo rast cene zlata, pravi Alan Greenspan, bivši predsednik ameriškega FED  v poročilu World Gold Council. »Naložba v zlato je zavarovanje«, pravi, »zlato ima vrednost samo po sebi in vsak ga bo sprejel kot kolateral.  Zlato vidim kot osnovno svetovno valuto.«

Cena zlata se tradicionalno obračunava v ameriških dolarjih, in to kljub temu, da je 90 odstotkov povpraševanja po fizičnem zlatu izven ZDA. V Indiji, kjer se trenutno nahajam, pravzaprav nikogar ne zanima cena zlata v dolarjih. Deset glavnih trgovcev združenih v  The Indian Bullion Jewellers Association dnevno določa ceno zlata v indijskih rupijah, kar pa pravzaprav nima nič skupnega s trenutno ceno zlata na borzi. Uvoz zlata vršijo izključno banke, ki ceni zlata takoj dodajo 10 odstotkov uvoznih dajatev. Za kilogram zlata švicarske kovnice Argor Heraeus morate danes v Indiji pri banki Bankbazaar odšteti 41.390 evrov, ali 3.388 evrov več kot v družbi Moro (15.2.2017 je bila ob svetovni borzni ceni zlata 37,43 €/g cena 1000 g Au, čistine 999,9, v družbi Moro 38.002 €).

Indijo je 8. novembra 2016 preko noči pretresla novica predsednika vlade Narendre Modija, da je indijska centralna banka demonetizirala najbolj obtočne bankovce za 1000 (14 evrov ) in 500 (7 evrov) rupij. V državi je zavladal kaos, saj so še med mojim današnjim obiskom indijske centralne banke ljudje želeli zamenjati bankovce za novo izdane, vendar brez uspeha. Preko noči je denar postal ničvreden papir. V Indiji 80 odstotkov plačilnega prometa poteka v gotovini, okoli 300 milijonov ljudi še vedno nima davčnih številk, več kot polovica od 1,2 milijarde prebivalcev nima niti transakcijskih računov. Stanje se še do danes ni normaliziralo. V bankah so neskončne vrste, enostavno primanjkuje denarja v obtoku, saj napisi »ni gotovine« na bančnih okencih v popoldanskih urah niso redkost. Nauk te zgodbe je, da v kolikor si imel prihranke v gotovini, in si brez transakcijskega računa, si preko noči izgubil praktično vse.

Z zlatom je v Indiji tradicionalno povezano dnevno življenje in vsak stremi k temu, da bi ga imel vsaj nekaj. Leta 2015 je Narendra Modi uvedel monetarizacijsko shemo, na osnovi katere lahko vsak posameznik zlato zastavi v banki za letno obrestno mero do 2, 5 odstotka, najmanjša masa je 30 gramov. Namen tega ukrepa je bil zmanjšanje uvoza zlata, ki je vsako leto višje.

Po tem šokantnem finančnem dogodku, ki je pretresel Indijo, World Gold Council letos beleži dodatno povečano povpraševanje po fizičnem zlatu. V Indiji je tudi nakit kategoriziran kot investicijsko zlato, saj je uradna čistina 22 karatov (916/1000). Po podatkih indijske centralne banke v državi kroži okoli 22.000 ton zlata.

Investitorji izven Indije so predvsem osredotočeni na kontroverzne odločitve novega ameriškega predsednika, ki globalno povzročajo nestabilnost na političnem in finančnem področju. Prej ali slej se bodo te odrazile v (trenutno rastočem) trgu delnic, medtem cena zlata raste in ima močno podporo za nadaljnjo rast. Obrestne mere namreč ostajajo nizke, gibanje obrestnih mer v prihodnosti je negotova, ameriški dolar postaja šibkejši.

Fed opozarja na možnost, da se bodo fiskalni in davčni načrti Donalda Trumpa – kljub kratkoročnim pozitivnim gospodarskim učinkom – dolgoročno lahko odrazili v težavah z inflacijo in naraščajočim globalnim dolgom. V tem primeru se bo povpraševanje po zlatu, ki ima vlogo zavarovanja pred inflacijo in varnega zatočišča v nestabilnih razmerah, še povečalo.

Ne glede na padec cene zlata ob koncu leta 2016, se bikovski trend, ki se je začel že januarja 2016, nadaljuje. Na to nakazuje tudi rast ostalih plemenitih kovin. Zlato ima močno podporo pri 1220 dolarjev za trojsko unčo in se nadalje pri 1240 dolarjih za trojsko unčo, kar je ugodno za dolgoročni trend rasti cene zlata.

V letu 2018 tudi evropska centralna banka iz obtoka jemlje bankovec za 500 evrov. Z razliko od Indije na način, da se ga bo lahko zamenjalo še v kasnejših letih.

Glede na opisane dogodke lahko pričakujemo dodaten porast cene zlata. Naložbeniki v Sloveniji so v prednosti, ker kupujejo zlato brez DDV in na osnovi trenutne, svetovne borzne cene, zato plačajo manj.

Irena Moro, direktorica