DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

LEGENDA PRESTIŽA: »THE LONDON GOOD DELIVERY GOLD BAR«

Najbrž ste jo že velikokrat videli pa niste vedeli kako se imenuje. Imenujejo jo »Good Delivery« in predstavlja ikono najvišjega kakovostnega razreda in steber večni vrednosti. Stereotipska zlata palica se razlikuje od drugih zlatih palic po doslednosti izdelave in ustrezanju točno določenim predpisom.

Good Delivery Bar je običajno edina velikost, s katero se trguje na večjih mednarodnih trgih. Tehta 400 troy unč, to je 12,4 kilograma. V tej obliki oz. teži hranijo centralne banke svoje zlate rezerve (videno v mnogih filmih).

Cena posamezne palice se je v mesecu marcu 2007 gibala okoli 198.000 EUR. Kupujejo jih centralne banke in kovnice za hranjenje ali nadaljno predelavo ter prodajo. Zanje veljajo zelo stroga pravila.

LBMA (London Bullion Market Association) za zlato določa, da mora Good Delivery Bar imeti čistino najmanj 995 tisočink od tisočih delov zmesi. Minimalna teža takšne palice je 350 unč (približno 10,9 kilograma), maksimalna pa 430 unč (približno 13,4 kilograma). Vtisnjeno mora imeti serijsko številko, znak in ime kovnice in žig pooblaščenega urada za meroslovje, ki preizkuša čistino palic, čistino in leto, ko je bila palica kovana. Površina palic mora biti brez vdrtin, vidnih slojev, sledov krčenja ali drugih pomanjkljivosti. Zagotovljeno mora biti pravilno rokovanje s palicami in njihovo hranjenje.

Za trgovanje na določenem trgu, morajo »velike palice« kot jih tudi imenujejo, ustrezati standardom, ki so znani kot »The London Good Delivery standard« (pravila LBMA). Odgovor na vprašanje “zakaj London” in zakaj so ta univerzalna pravila LBMA neposredno povezana z angleškim kapitalom se skriva v zgodovini.

V 18. in 19. stoletju je Velika Britanija širila svoja pristanišča in trgovska središča. V tistem času so trgovino brez dvoma poganjale plemenite kovine. Londonska vloga kovinskega centra sveta se je okrepila tudi zaradi dejstva, da je bila večina držav, ki so kovale te palice, del velikega britanskega imperija. Zanimivo je, da je bilo v tistem času srebro najpomembnejša kovina.

Tudi v novejšem času kredibilnost londonskega standarda ni zmanjšana. Visoka zgoščenost investitorjev je locirana okoli angleškega kapitala. Angleška centralna banka “Bank of England” tudi dejansko hrani večino zlata drugih centralnih bank.

Avtor: Ana Savič, univ.dipl.ekon.