DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

LBMA/LPPM, Barcelona 2017

Tehnologija blockchain in kriptovalute tudi na trgu investicij v plemenite kovine

Letošnje mednarodne konference LBMA/LPPM v Barceloni se je udeležilo več kot 670 predstavnikov različnih finančnih sektorjev iz 40 držav. Največji odziv je bil na predavanje Od zlata do kriptovalut, Franka Holmesa, direktorja US Global Investors Inc. Kriptovalute in tehnologija blockchain so namreč vse močneje prisotni tako na trgu plemenitih kovin kot tudi v bančnem sektorju. Povezavo med trgoma plemenitih kovin in bank je potrdila tudi Ruth Crowell, direktorica LBMA, z izjavo, da se bodo v prihodnje trudili poglobiti sodelovanje z bankami. Izpostavila je še izreden pomen komuniciranja (kratko, jedrnato) investicij v zlato, paladij, srebro in platino z javnostmi, predvsem mladimi kot bodočimi strankami.

Cena plemenitih kovin naj bi bila sodeče po izidu glasovanja udeležencev konference prihodnje leto, ko bo konferenca v Bostonu – zlata 1.399 ameriških dolarjev (25. 10. je cena 1.274 dolarjev), srebra 21.60 dolarjev (16.92), platine 1.072 dolarjev (919.80) in paladija 1.150 dolarjev (961.70). Največji porast cene naj bi bil pri paladiju. »O paladiju se govori zadnje mesece, in verjamem, da še ni rekel zadnje besede,« meni Tim Pearce, generalni direktor trgovanja pri Johnson Matthey. Podatki ne odstopajo bistveno od napovedi The Aden Forecast, katerega povzetek lahko redno berete na naših straneh.

Izbira letošnje strokovne tematike je bila zelo široka, saj so organizatorji povabili profesorja Pedra Schwartza iz Universidad Camilo Jose Cela in gostujočega profesorja na University of Buckingham, ki je prikazal pot zlata od španskih galon do danes. Ni zaobšel tudi aktualnega političnega dogajanja v Kataloniji, ki predstavlja 25 odstotkov španskega BDP.

Makro ekonomske perspektive je podrobno komentirala Megan Greene, Manulife Asset Managenment. Izpostavila je, da smo obstali pri relativno počasni gospodarski rasti in inflaciji v Združenih državah Amerike. Zaposlenost se sicer veča, vendar gre predvsem za slabo plačane službe. Globalni dolg se nevzdržno povečuje, tudi če ne upoštevamo geopolitičnih tveganj. Sprašuje se še, kakšne bodo posledice previsoke inflacije v Indiji? V EU ni inflacije, vendar se ta počasi bliža; tudi recimo na Japonskem. Zgodovina se ponavlja, pravi, zato lahko v prihodnjih letih ponovno pričakujemo recesijo.

Večkrat smo lahko slišali, da bi morala biti primarno investicija v zlato investicija v prihodnost, kajti dejavnikov in prednosti zlata kot dolgoročne investicije je veliko. Zagotovo pa je zanimiv podatek, da vrednost trga zlata presega šest milijard ameriških dolarjev. O tem, in visoki korelaciji zlata z odločitvami Fed o višanju in nižanju obrestnih mer, je tekel pogovor med gosti moderatorja Rupena Raithatha, raziskovalca pri Johnson Matthey. Izpostavili so še prisotnost blockchain tehnologije v avtomobilski industriji in postopno ukinjanje avtomobilov na dizelski pogon. To je zanimiv podatek za investitorje v paladij in platino, ki sta sestavni del avtomobilskih katalizatorjev; kovini pa se uporabljata tudi v številnih drugih industrijskih panogah .

Že omenjeni Frank Holmes je med drugim spomnil, da cena zlatu v ameriških dolarjih v zadnjem letu zrasla za 11,5 odstotkov (dvakrat več kot S&P 500). V trezorjih Londona je hranjenih zlatih palic (Good Delivery Standard, masa 400 trojskih unč ali 12,4 kilogramov) v protivrednosti 317 milijard ameriških dolarjev. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je imela Indija 600 milijonov prebivalcev, danes 1,324 milijarde, in po zadnjih podatkih WGC 557.8 ton zlata. Zlato je v Indiji del tradicije, nosijo ga kot okras in hkrati z njim zaščitijo premoženje. Zanimiv je tudi podatek, da imajo Indijci v privatni lasti več zlata kot največjih šest centralnih bank. V Nemčiji več kot 57 odstotkov ljudi investira v nakup zlata, da bi zaščitili premoženje. Vsak Nemec, star nad 18 let, ima v lasti 69 gramov zlata; in sicer 65 odstotkov v palicah in 35 odstotkov v kovancih. Nemčija, Švica, Turčija, Velika Britanija in Belgija so države z največjim povpraševanjem po zlatu v Evropi. Volatilnost trga zlata ostaja že dvajset let okoli 20 odstotna. Digitalizacija zlata je zanimiva, pravi, s tem so naše stranke mladi, ki pa se odločajo tudi za kriptovalute, ker je trgovanje z njimi hitro in preprosto. Najbolj prisotni kriptovaluti na trgu zlata sta trenutno bitcoin in ethereum.

Arjun Raychaudbhuri, direktor MMTC-PAMP India Private, pravi, da se v Indiji največ zlata proda preko zlatarjev, pravzaprav trikrat več kot v bankah in poslovalnicah. Prvič v zgodovini so ustanovili Gold Committee (Gold Delivery Standard). V svetu, posebno v Evropi se starost prebivalstva viša, Indija pa bo imela leta 2020 povprečno starost 29 let.

Zlato vs BTC

Zlato in kriptovaluta bitcoin sta si na strani ponudbe zelo podobna; in na strani povpraševanja z zelo velikimi razlikami. »BTC might make you rich, but gold will keep you rich,« pravi Jeremy East, direktor Eastwind Capital, ki je predstavil Kitajsko kot državo partnerico v tranziciji, katera ima po podatkih WGC v lasti 1842.6 ton zlata.

Trend je digitalizacija zlata (Paytm), zato se bo v prihodnje trgovanje z zlatom spremenilo. Zlato postaja vse bolj prisotno kot dnevna menjalna valuta. »Gold is currently a substitute for the financial system«.

Pripravili: Barbara Režek in Špela Poljak