DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Kurt Meyer – povzetek intervjuja, Kurier, Avstrija

»Od januarja do maja letos je imela avstrijska kovnica Münze Österreich toliko prihodkov kot celotno leto 2008, to je 1,2 milijard EUR,« je v intervjuju za avstrijski KURIER poudaril predsednik uprave Kurt Meyer. V nadaljevanju objavljamo original in ključne povzetke objavljenega pogovora.

Moro_Kurier

Lansko leto je kovnica predelala 50 ton čistega zlata in 350 ton čistega srebra. V prvem kvartalu letos so bili zlati kovanci Dunajski filharmonik najbolj prodajani v svetu. Vzrok temu so vsekakor svetovne finančne razmere – vendar se je prodaja v maju umirila. Izredno povpraševanje po srebru (govorimo o srebrnih kovancih Dunajski filharmonik) je  bilo v Nemčiji. Kovnica proda tudi veliko zlatih palic – najbolj priljubljene so 100 g, sledijo 50 g palice. Na tretjem mestu so že 1000 g zlate palice.
Neposrednega stika z rudniki zlata in srebra v južni Ameriki kovnica nima, pač pa rafinirano zlato pridobivajo iz Švice, kovnice Argor Heraeus, katere 25 odstotni lastniki so. Transport zlata, vključno z zavarovanjem, je pri tej kovini omembe vreden strošek, zato ga je potrebno zelo dobro načrtovati.   
V kolektivu ima kovnica 220 stalno zaposlenih, občasno še 38, in delajo v treh izmenah.
To omogoča, da so na trgu stalno prisotni in izdelke dobavljajo v dogovorjenih rokih. V oktobru lani so pridobili posle z nemško Deutsche Bank, kar je povzročilo enormno povečanje prihodkov, in sicer iz 267 mio EUR na 1,2 milijarde EUR.
Münze Österreich kuje evrske kovance. Vsekakor z njimi zaslužijo več kot z zlatom. Zato je, pravijo, za njih zlato posel z malo razliko v ceni.

Povzetek intervjuja: Irena Moro