DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Kratek komentar cene zlata – avtorica Irena Kunstelj Moro, dne 6.11.2006

Dne 12.5.2006 je cena zlata na svetovnih borzah dosegla svojo najvišjo vrednost v tem letu, to je 730 USD za Troy unčo. Od tega datuma do danes se cena korigira. V poletnih mesecih cena zlata ne raste, skoraj vsako leto se celo zniža predvsem zaradi manjših nakupov s strani naložbenikov. K stabilni ceni zlata pa so pripomogle evropske centralne banke, ki so po Washingtonskem sporazumu odprodale večji del pogodbenih zalog zlata v tem letu. To je bil tudi razlog, da smo vsi, naložbeniki, trgovci in analitiki pričakovali padec cene do 540 USD za unčo, kar bi se moralo zgoditi nekako v zadnjih dveh tednih meseca oktobra, vendar se je cena zlata pri USD 558 za unčo ponovno obrnila navzgor.

Cena zlata je na praznik 1.11.2006 presegla mejo USD 609 za unčo. Tehnična analiza ABN AMRO Banke nam prikazuje, da bo cena po vsej verjetnosti še naprej naraščala, zato se ponovno nahajamo v fazi, ko se nakup priporoča. Po vsej verjetnosti se je že začel “rally” navzgor, zato je cilj, da bo cena zlata v zelo kratkem času dosegla vrednost med USD 640 in USD 670 za unčo. V kolikor bo ta meja presežena, bo odprt potencial do USD 730 za unčo zlata, to je nekako cena na katero špekuliramo že od začetka leta.

Upoštevati moramo dejstvo, da nam je tehnična analiza vedno samo v pomoč in ne predstavlja sigurnosti, da se bo cena zlata tudi v tej smeri razvijala. Velik faktor pri oblikovanju cene predstavljajo politični dogodki, zaenkrat tudi še vrednost ameriškega dolarja. Dejstvo je, da demokrati v ZDA pač ne morejo ponuditi nič kaj drugega kot pa zopet stabilno ameriško valuto, kar pa bo po besedah finančnega guruja Dr. Marca Faberja zelo težko doseči. Hkrati moramo biti pripravljeni tudi na dejstvo, da ZDA lahko odprodajo del svojih zlatih zalog, tako da pokrijejo trenutni manjko na tržišču. To lahko stori tudi nemška Bundesbanka. Posledica bo v tem primeru znižanje cene zlata in ta trend nas lahko spremlja kakšen mesec. Ker pa je povpraševanje Indije (800 ton letno oziroma četrtina letnega kopa), Kitajske, Rusije po vseh rudninah in plemenitih kovinah vse večje in večje se trend rasti navzgor v naslednjih nekaj letih ne bo zaustavil.

Naložbenikom svetujemo, da si vsekakor priskrbijo svoje neobdavčene zlate rezerve. Absolutno odsvetujemo, da si naenkrat kupite vse zaloge zlata, kar ste jih želeli, pač pa postopoma v nekaj mesecih. S tem boste dosegli dobro povprečno ceno nakupa. Prav tako ste vabljeni prodajalci, ki višek zalog zaradi drugih načrtov želite odprodati po dnevni borzni ceni. Kar zadeva srebro so razmere na trgu še bolj kritične kot pri zlatu, saj je praktično povpraševanje že preseglo ponudbo, vendar je zelo neprikladen za shranjevanje, zato ga tudi ne priporočamo. Bilo bi zanimivo, da bi ena od slovenskih borzno posredniških hiš končno ponudila možnost naložbe v ETF sklade – srebro. Na sejmu rudnin in plemenitih kovin v Münchnu je bilo ravno srebro ena od osrednjih tem razgovorov. DDV ob nakupu sicer našim strankam ne predstavlja problema, saj je npr. cena srebra lansko leto narasla za 63% v USD.

Vabljeni ste tudi zbiratelji zlatega denarja. Kot ste opazili so izredno lepi slovenski zlati kovanci, ki jih je izdala Republika Slovenija, večinoma že razprodani, tu in tam še kakšnega odkupimo. Cene vrtoglavo naraščajo, saj so bile izdane količine glede na število zbirateljev majhne. S kovanci, namenjenimi za zbiratelje se v našem podjetju ukvarja zunanji sodelavec, gospod Rudi Ravnik. Poudarjam, da se cena naložbenega zlata bistveno razlikuje od cen kovancev za zbiratelje in med njimi ni povezave. V kolikor še nimate določenih zlatih kovancev, vam priporočam, da jih kupite pri nas, le-te pa ob priložnosti lahko menjate za manjkajoče. Ni dneva, da ne-bi prejeli vprašanja o nakupu medalje slovenski zlati tolar. Manjšo količino smo naročili za naše stalne kupce in jih takoj tudi prodali.

V veliko zadovoljstvo nam je, da vse več strank k nam pride z vse več predznanja o naložbenem zlatu, zato je svetovanje o naložbah vse bolj enostavno in sproščeno. Na trgu je veliko nasprotujočih si mnenj, člankov, informacij o naložbah v fizično zlato, zato priporočamo, da si stranke ogledajo tudi druge svetovne spletne strani in si same ustvarijo dodatno znanje in mnenje. V Sloveniji praktično še vedno nimamo kompetentnih finančnih strokovnjakov in analitikov na tem področju, kar je tudi razumljivo, saj se s to temo zaradi političnega sistema v zadnjih tridesetih letih ni nihče ukvarjal. Praktično zlato za naložbo do novembra 2001 tudi ni bilo zanimivo.

Lahko se pohvalimo, da smo za sodelovanje uspeli pridobiti nekatere izredno dobre analitike s področja plemenitih kovin v svetu, ki pa naj zaenkrat ostanejo še naši skriti partnerji. Slovenijo zelo radi obiščejo zasebno, vsekakor so jim vseč lepi kristalni kozarci Rogaške in pa izredno dobro primorsko vino. Vedno sproščeno okolje zna ustvariti naš prijatelj Milan Graj na gradu Socerb.

Posebej moram poudariti, da smo se specializirali za prodajo plemenitih kovin v fizični obliki, saj je naš namen, da imajo naložbeniki zlato v svoji posesti. Vsekakor priporočamo hranjenje v sefih, vsekakor je najbolje, da najamete sef kar pri svoji matični banki v Sloveniji.

Zlati skladi, zlati certifikati, zlati računi, zlati rudniki – mladi, srednji in pa večji ne segajo v naše področje dela. To sega v opis priporočil bankirjev in pa borzno posredniških hiš. V Sloveniji so te ustanove zanemarile to področje, oziroma ga niso pravočasno prepoznale, zato smo še vedno edini v Sloveniji, ki se s področjem plemenitih kovin za naložbenike tudi profesionalno ukvarjamo.

Ne smemo mimo dejstva, da imajo ljudje v posesti zlate palice, ki jih moramo zaradi nadaljne prodaje v zelo kratkem času tudi preveriti. Strokovno pomoč dobimo vedno na Uradu za meroslovje Republike Slovenije. Hvala.

Irena Kunstelj MORO
Direktorica podjetja