DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Kitajski panda – 25. obletnica

ZLATI KITAJSKI PANDA

Kitajska kovnica China Gold Coin Inc. že 25 let kuje zlate naložbene kovance Kitajski panda. Vsako leto, od leta 1982, izberejo drugačen motiv pande, zaradi česar so ti kovanci izredno priljubljeni tudi med zbiratelji. V ta namen je kitajska kovnica izdala zbirko 25-ih kovancev mase 1/25 troy unče (=1,25 g) v posebni, lično izdelani leseni škatlici in je namenjena zbirateljem in ljubiteljem posebnih izdaj in priložnostnih kovancev.

Zbirka 25-ih kovancev v lično izdelani leseni škatlici, s priloženim certifikatom avtentičnosti.

Lično izdelana škatlica z motivom kitajskega medvedka, pande.

Posamezni kovanec ima maso 1/25 unče (približno 1,25g), najvišje možne čistine 999,9 tisočink (24 karatov) in izredno lepe ter podrobne izdelave. Premer kovanca je 12 mm in ima na sebi odtisnjeno nominalno vrednost 15 Yuanov.

Še nekaj osnovnih podatkov o kitajskemu pandi

Kitajski medvedek panda, v kitajščini »Daxiongmao« se prehranjuje z bambusovimi listi. Znanstveno ime tega svetovno priljubljenega medvedka je »Ailuropoda melanoleuca«, kar pomeni »črna in bela velika mačka«. Pande so črno beli medvedki in sodijo med ogrožene vrste. Veliki panda živi v zelo ozkem območju osrednje Kitajske – Sichuan, Shaanxi in provinci Gansu. Včasih so živeli na odprtih območjih, vendar sta jih kmetijstvo in lov pregnala v gozdove in višje predele, med 5.000 in 10.000 čevljev (feet). Veliki panda je zelo podoben medvedu. Ima črna ušesa, okoli oči je tudi črn, ima črne tace in črna ramena. Preostali del kožuha je bel.

Čeprav znanstveniki niso enotni glede tega zakaj so ti nenavadni medvedki črno beli, nekateri predvidevajo, da drzna barvitost omogoča učinkovito krinko v njihovem zasneženem in kamnitem okolju. Debel in volnen kožuh pando greje v hladnem gozdnem okolju. Panda ima močne zobe in čeljusti, da lahko pregrizne svoj priljubljeni bambus. Mnogo ljudi vidi pande kot simpatična crkljajoča se bitja, vendar je panda enako nevaren kot katerikoli medved.

Ana Savič, univ.dipl.ekon.
Moro&Kunst d.o.o.