DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Kdo in po kakšni ceni odkupuje zlato, zlatnike in zlat nakit

Slovenci imajo največ avstrijskih dukatov iz leta 1915, največ zanimanja pa je za kovance Dunajski filharmoniki, ki so iz čistega zlata

Pred kratkim smo v Osebnih financah pisali o tem, kje in za kakšno ceno je mogoče v Sloveniji kupiti suho zlato in zlatnike. Naš prispevek je zbudil izjemno pozornost. Za tiste, ki ste svoje prihranke že naložili tudi v zlato ali pa to še nameravate storiti, smo pogledali še drugo plat, torej kje lahko prodate zlato, zlatnike, pa tudi zlat nakit in si s tem pomagate do gotovine, ko jo potrebujete.
Ugotovili smo, da je naložba v zlato res takšna naložba, ki jo je mogoče kadarkoli spremeniti v denar, vsaj trenutno se tako zdi. V podjetju Moro& Kunst, ki prodaja zlate palice, ploščice in zlatnike, pravijo, da odkupujejo zlato po dnevni borzni ceni, za kar zaračunajo triodstotno provizijo, ki je pri prodaji večjih količin zlata lahko samo enoodstotna ali pa je v nekaterih primerih tudi sploh ni. Moro odkupuje zlato in zlatnike, ki so bili kupljeni pri njih, pa tudi drugo zlato. Zlato ali kovance je treba prinesti pokazat, da ocenijo njihovo vrednost, če imajo pri tem težave, jim pomagajo strokovnjaki iz kovnice v Avstriji. Ko sklenete pogodbo o prodaji zlata ali zlatnikov, vam Moro, pravijo, nakaže denar najpozneje v dveh dneh.
Vzamejo tudi zlatnike, ki jih kot priložnostne kovance izdaja Banka Slovenije. Ker naj bi ti ne bili plačilno sredstvo, v Moru v takem primeru pokličejo numizmatike, ki se za take kovance in še zlasti za večje tovrstne zbirke zelo zanimajo in za zlatnike plačajo več, kot bi zanje dobili, če bi jih odkupil Moro, kjer sicer ugotavljajo, da je za nekatere priložnostne kovance tudi med numizmatiki manj zanimanja. Če bo šel vaš zlatnik v numizmatične roke, boste denar zanj dobili, ko bodo našli novega lastnika, če ga seveda prav za vaš zlatnik bodo. Upoštevati je tudi treba, da numizmatikov pri nas ni ravno na pretek, najbrž pa so tudi njihove plačilne možnosti omejene, še zlasti ker nekateri napovedujejo gospodarsko krizo, podobno tisti z začetka prejšnjega stoletja. Sicer pa naj bi imeli Slovenci največ avstrijskih dukatov iz leta 1915 in te Moro tudi največ odkupuje, medtem ko je pri nas največ zanimanja za nakup kovancev Dunajski filharmoniki, ki so iz čistega zlata.
Tisti, ki ne bi želeli zlatnikov, ki jih je kot priložnostne kovance izdala slovenska država, nameniti za numizmatične namene, jih lahko prodate na blagajni Banke Slovenje. Ta ne odkupuje zlata, pa tudi ne drugih zlatnikov, temveč samo tiste, ki jih je izdala država Slovenija, in to po nominalni vrednosti, to je trenutno od 20.000 do 25.000 tolarjev, prodajna cena priložnostnih zlatnikov Banke Slovenije pa je v zadnjem času 27.500 tolarjev.
Kaj pa star zlat nakit? Zlatarji, kot smo lahko preverili, so pripravljeni star nakit vzeti v račun pri nakupu novega. V Aurodentu pa jemljejo ves zlat nakit od 14-karatnega naprej, ga ocenijo in do 30.000 tolarjev vrednosti plačajo v gotovini, sicer pa na osebni račun. Gram zlata v taki ali drugačni obliki v Aurodentu stane 1050 tolarjev.

Delo, 21. oktobra 2005 (Vesna Bertoncelj Popit)