DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Izogni se zlomu dolarja in kupi zlato! Avtor: Marc Faber

Odlični novinar Dela, Veso Stojanov je v povodu obiska Marca Fabra v Sloveniji, v eni od predhodnih izdaj Dela FT objavil intervju, vreden branja. Sprašujem se, zakaj moramo Slovenci tovrstne informacije prebirati šele pri borzni vrednosti zlata 800 USD za eno unčo (31,1035g). Popolnoma enak pogled na trg zlata je Faber podal v švicarskem Zuerichu že v novembru 2002. Takrat je bila borzna cena zlata 300 USD za eno unčo! Irena Moro

IZOGNI SE ZLOMU DOLARJA IN KUPI ZLATO !!!

Zlato in druge plemenite kovine so moja naložbena izbira. Pretiran optimizem in ukrepi oblasti kažejo, da so plemenite kovine v tem trenutku še vedno dobra izbira.

Stanje: Centralna banka znižuje obrestno mero in še naprej povečuje denarno maso v obtoku v razmerah, ko so cene delnic rekordno visoke (precenjene), valuta izgublja vrednost, kupna moč porabnikov pa pada.

Ali ukrep takšne centralne banke ohranja kredibilnost in zaupanje med vlagatelji ter denarnimi ustanovami?

Ker to počne Ameriška centralna banka (FED), Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka v tem ne vidita težav. V katerikoli drugi državi bi obe ustanovi tak ukrep obsodili, priporočili dvig obrestne mere in izvajanje restriktivne monetarne politike.

FED se je odločil za reševanje gospodarstva s čedalje večjo količino dolarjev v obtoku in močnim finančnim trgom, hkrati pa je žrtvoval vrednost dolarja. Ker dolar izgublja vrednost, izgublja vrednost tudi kot obračunska enota in ohranjevalec vrednosti.

To pomeni, da bodo investitorji in varčevalci funkcijo obračunske enote in ohranjevalca vrednosti večinoma premaknili iz papirnih valut (USD, evro, jen, juan) v premoženjske oblike kot so zlato, druge plemenite kovine, nepremičnine, delnice in celo umetnine. V kolikšni meri, je odvisno od učinkovitosti opravljanja funkcije ohranjevalca vrednosti posamezne naložbene oblike.

Na globalnem trgu s sistemi fleksibilnih deviznih in borznih tečajev se kupna moč ne meri več samo z valutnimi križi, kjer vrednost dolarja pada v primerjavi z drugimi valutami, temveč tudi z razmerji med vrednostmi posameznih naložb, katerih vrednosti so pogojene z makroekonomskimi kazalniki na ravni posameznih držav.

Tveganje papirnih valut

Inflacija kot izguba kupne moči papirne valute spreminja odnos ljudi do tveganja, ki ga prinaša držanje premoženja v obliki denarja. V preteklosti so tveganju nenaklonjeni ljudje svoje prihranke držali v kratkoročnih denarnih depozitih, ki so jim ohranjali kupno moč njihovih prihrankov.

Danes, v razmerah upadanja vrednosti dolarja in visoke ameriške zadolženosti je ameriški varčevalec, ki je nenaklonjen tveganju, skorajda prisiljen investirati v valuto, ki ni dolarski depozit, zato da bi ohranil kupno moč ob sprejemljivem tveganju. Zaradi količinske omejenosti je zlato edina valuta, ki takega varčevalca reši pred tem, da s svojim dolarskim bančnim depozitom postane »razvrednoteni milijonar«.

Povzeto po komentarju dr. Marca Faberja na www.ameinfo.com