DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Evolucija – nov bimetalni kovanec avstrijske kovnice

Evolucija-Darwin-AUT-03A

Kovanec že lahko kupite TUKAJ.

Dunajska kovnica Münze Österreich bo 22. januarja izdala nov bimetalni kovanec EVOLUCIJA. Kovanec je dvanajsti iz serije srebro-niobij (Ag-Nb) in prvi v dveh barvah niobija.

Kovnica že od ustanovitve pri izdelavi kovancev združuje tradicijo z najmodernejšo tehnologijo. S kombinacijo srebra in niobija so dosegli mednarodno priznano inovacijo, ki po kakovosti presega vse druge svetovne kovnice.

Evolucija je proces spreminjanja iz generacije v generacijo. Najmočnejši, in tisti ki se najbolje prilagodijo svojemu okolju, preživijo. S temi besedami je Charles Darwin leta 1859 objavil teorijo evolucije in s tem povzročil veliko neodobravanje s strani kritikov. Vendar pa se je s stališča biologije pokazalo, da je imel v veliki meri prav.

Osnovne karakteristike kovanca: masa 16,5 g, vsebnost srebra 9 g, čistina srebra 900 / 1000, premer 34 mm, nominala 25 evrov, naklada 65.000 kovancev.

Obroba kovanca je srebrna, krog v sredini pa je iz niobija – redke, težko taljive kovine sivo-bele barve – in je vsako leto obarvan drugače. Letošnji kovanec ima niobij prvič obarvan v dveh barvah, modri in zeleni.

Na sprednji strani kovanca sta upodobljeni molekuli, dvoverižna DNK in enoverižna RNK. DNK molekula je nosilka genetskega zapisa, RNK pa je posrednik pri biosintezi proteinov. Strukturo DNK sta prva razvozlala James Watson in Francis Crick in za delo prejela zlato Nobelovo nagrado. Zadnja stran kovanca prikazuje človekov razvoj skozi zgodovino in raznolikost življenjskih oblik, ki jih prinaša evolucija.