DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

EKSKLUZIVNO: Obisk kovnice zlata na Dunaju – Münze Österreich

V septembru smo sprejeli vabilo dunajske kovnice zlata Münze Österreich, ki je v lasti avstrijske centralne banke, kjer so nam pripravili častni sprejem. Prisotni so bili predsednik uprave, Dietmar F. Spranz, mag. Kurt Meyer, član uprave, Kerry Tattersall, direktor marketinga, Christian Koelbl, vodja prodaje, direktor hčerinskega podjetja Schoeller-Muenzhandel, odgovoren za prodajo mag. Gustav Mayer ter njegov namestnik Philip Steidl. Spremljal nas je tudi namestnik slovenskega veleposlanika na Dunaju, mag. Andrej Ferčej, kajti veleposlanik, dr. Ernest Petrič, je zaradi zasedenosti svojo prisotnost žal moral odpovedati.

Dunajska kovnica zlata Münze Österreich

Pri ogledu kovnice je bilo poleg procesa nastanka kovancev zanimivo tudi srečanje s Thomasom Pesendorferjem, očetom zlatih Dunajskih filharmonikov.

Thomas Pesendorfer, oblikovalec Dunajskega filharmonika

Sobana, kjer umetniki ustvarjajo nove podobe kovancev je bila posebej zanimiva.

Umetnica pri izdelavi novega kovanca

Fotograf, Iztok Dimc z zlato palico London Good Delivery Bar, mase 12,4 kg in čistine 999,9, ki je bila na dan našega obiska ocenjena na 17.000 EUR. Na ta dan je bila vrednost zlata najvišja po letu 1980, ko je cena zlata dosegla 850 USD za eno troy unčo (=31,1035 g).

Novinar, Igor Drakulič z zlato palico London Good Delivery Bar.

Izdelava srebrnih kovancev, imenovanih “blanks”.

Srebro, ki ostane pri kovanju, ponovno pretalijo in ga uporabijo pri naslednjem kovanju.

Vsako sekundo našega obiska je bil izdelan en zlat Dunajski filharmonik.

Irena in Ivan Moro z vodstvom kovnice, Kerry Tattersall in Dietmar F. Spranz.

Po besedah Dietmara F. Spranza iz omenjene kovnice, ki kuje tudi avstrijske evre, avstrijska centralna banka zelo dobro sodeluje s slovensko centralno banko. Tudi za izdelavo slovenskih evrov so prejeli ponudbo, vendar je zaradi preobremenjenosti niso mogli sprejeti.

Za predstavitve novih kovancev od Dunaja, Tokya, New Yorka, Sydneya do Ljubljane v kovnici skrbi Kerry Tattersall, zgodovinar irskega porekla z izjemnim znanjem. Med drugim nam je razložil, da je bilo ozemlje današnje Slovenije že zgodovinsko povezano s kovnico, saj se je v času Avstro-ogrske monarhije plačevalo tudi z zlatimi dukati in kronami. Tradicijo zdaj nadaljujejo z zlatimi Dunajskimi filharmoniki. Pohvali se tudi s kovanci, ki jih je kovnica pred kratkim kovala za Otta von Habsburga.

Kerry Tattersall, član uprave in direktor marketinga avstrijske kovnice

»Naša zelo dobra poslovna poteza je bila prevzem četrtinskega deleža podjetja kovnice Argor Heraeus SA, saj smo s tem dosegli, da za nas ulivajo in kujejo zlate palice Good delivery. Hkrati imamo tudi dostop do najmodernejšega laboratorija za merjenje čistine plemenitih kovin!« je izjavil predsednik uprave, Dietmar F. Spranz.

Predsednik uprave kovnice Dietmar F. Spranz nam je predstavil zgodovinski razvoj kovnice (na sliki).

Irena Moro